Tibi, a mezőgazdász palánta

Utánpótlásnevelés

Kisgyerek vezeti  a traktort a hatalmas földeken. Szántja a göröngyöket, fújja a szél a haját. - Ez nem egy rendszerváltás előtti időkből itt maradt szovjet film részlete, hanem a mai magyar valóság. De lássuk a részleteket is!

Magyarország évszázadokon keresztül mezőgazdasági ország volt. Az ipar kialakulása a 19. században történik, intenzív fejlődése annak az utolsó három évtizedére esik. Az 1950-es évek erőltetett iparfejlesztése árán váltunk ipari-agrár országgá. Jelenleg már csak a lakosság hat százaléka foglalkozik mezőgazdasággal, termeszti meg, tenyészti hazánk tízmillió állampolgárának ellátásához szükséges terményeket, állatokat, biztosítja az állattartáshoz szükséges takarmánymennyiséget, ezen felül exportra is marad produktumuk. 2012-ben a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) termeléséhez 3,2 százalékkal, a bruttó hozzáadott értékhez 3,8, százalékkal járult hozzá.

Földdel, állattal foglalkozni nehéz munka. Egyre kevesebben vállalják, pedig művelőinek biztos megélhetést nyújt.

Egyik tanítványom, Tibi mezőgazdásznak készül. Még csak a hatodikat járja, de mindene a traktor. Úgy fújja a MTZ, vagy a John Deer típusok műszaki paramétereit, mint egy szakember. Szakik sokasága bújhat el szégyenében, mert Tibinek imponálóak a szakmai ismeretei. Nincs még jogosítványa (majd tizenhat évesen), de már rendszeresen vezet erőgépeket, sőt dolgozik velük. Hétvégén például permetezésre készül.

Családjában mindenki mezőgazdasággal foglalkozik. Tizenöt hektár földjüket Létavértes közelében művelik, de idén Bánk környékén is béreltek több hektárnyi területet. Főleg búzát és tormát termesztenek (Létavértes és környékén az ország tormaföldjeinek 90 százaléka található). Gépeikkel bérmunkát is vállalnak. Keresett szakemberek, mert munkájukra igényesek, azokat mindenki megelégedésére, jó minőségben végzik el, ráadásul nem is drágán dolgoznak.

A földből jól megélnek. Nemrég bővítették gépparkjukat, amikor Pocsajon újabb, használt traktort vásároltak. A megnövekedett földterület megmunkálására több gép szükségeltetik. A gépeket vezetni kell, így Tibi fiatalon a családi vállalkozás tevékeny részvevője. Továbbtanulási tervei is mezőgazdasághoz kötődnek, csak a matematika jegyeken kellene egy kicsit javítani.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.