Jamie Lee Curtis Magyarországon

Jamie Lee az édesapja, Tony Curtis fényképe előtt az emlékházban

A kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő magyarországi gyökerei után kutatva nemrégiben Mátészalkára érkezett, hogy megtekintse az édesapja, Tony Curtis amerikai filmszínész tiszteletére berendezett emlékmúzeumot.

A városba érve a helyi polgármester, Hanusi Péter fogadta. Jelen volt még Bokor Balázs, a Magyarországi Hollywoodi Tanács elnöke, a múzeum igazgatója, Cservenyák László, az Origó Film Group vezérigazgatója is, akinek a stábja magyarországi Borderlands forgatását vezeti.

Hanusi Péter megilletődve és büszkén nyugtázta Lee felé: „Az Ön édesapja, Tony Curtis a „Mi fiunk”, és Ön, a „mi lányunk”.

Jamie visszaemlékezve kiskorára kiemelte, mennyire szép és nehéz egy világhíresség gyermekének lenni, amikor a saját identitását szeretné megtalálni, és az Ő (édesapa) identitása nagyon erős. Az emlékkönyvbe egy szívecskét is rajzolt, amelynek érdekessége, hogy kávéjába mártott ujjával színezte azt ki. Egész lénye közvetlenséget, barátságot, alázatot sugallt, mint a jelenlévők egyöntetűen megfogalmazták.

Amikor az apja járt Mátészalkán, az egész város, több ezres tömeg kísérte útján mindenhová. Szeretettel fogadták a közvetlen, barátságos hazatérőt. Lánya látogatását biztonsági okokból, nem hozhatták nyilvánosságra, amit a városlakók sérelmeztek is, csalódottak voltak, hiszen kíváncsiság égett bennük, vajon milyen a híres színész híres leánya.

Az emlékkiállítás abban az épületben kapott helyet, amelyben Magyarországon és vele egy időben, New Yorkban, 1888-ban, először kapcsolódott fel az elektromos világítás. Világhíresség, egy világhírű épület falai között. A kiállításon emlékeket találunk Tony Curtis filmbeli kosztümjeiből, festményeiből, díjaiból, családi és filmbeli fotóiból.

Egy házzal előrébb ugyanabban az utcában áll az a zsinagóga, ahol nagyon régen, még a háború előtt az istentiszteleteket tartották a zsidó vallásúak. A legtöbb családot elhurcolták koncentrációs táborokba a II. világháború idején. Nagyon elvétve menekülhettek meg, és bujdostak a városban. Sokan, ha szerencsések voltak és megmenekültek, kivándoroltak, mint Curtis nagyszülei is, Helen és Emanuel Schwartz. Tony eredeti neve: Bernard Schwartz.

Jamie, mint édesapja is, belépve a szent helyre, kért pár percet, hogy imában magára maradhasson a szentélyben. Most a templom üres. Az emlékmúzeumba visszatérve a polgármester és a „mi lányunk” egy megállapodást kötött, amelynek értelmében alapítványt hoznak létre, mely arra hivatott, hogy segítse a belső berendezés, bútorozás költségeit. A művésznő vállalta, hogy adja hozzá a nevét, arcát, a médiát.

A múzeum még nem nyitott a látogatók előtt, Jamie Lee volt az első, aki beléphetett az emlékek honába. Az édesapja sokat mesélt neki Magyarországról, sok mindent csak akkor értett meg igazán, amikor ő maga is látta, honnan indultak a nagyszülei, és a hollywoodi filmcsillag, Tony Curtis is elindult. A nagynyilvánosság június 26-án léphet Jamie Lee Curtis nyomaiba, az emlékmúzeum a Múzeumok Éjszakáján tekinthető meg először.

Koleszár Mária

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.