Eltűnés

Az ok többnyire ismeretlen

Megdöbbentő olvasni azokat a felhívásokat, amikor szülők, ismerősök vagy a rendőrség eltűnteket keresnek. A Facbookon szinte naponta jelennek meg kétségbeesett felhívások.

A nyilvánossághoz fordulók egyszerűen nem tudják, nem sejtik szeretteik eltűnésének okát, arról pedig még kevesebb a sejtésük, merre tartózkodhatnak. Gyermeknek, felnőttnek gyakran a legártatlanabb helyzetekben veszik nyoma: az iskolából haza indul, de nem érkezik meg; leszállt a buszról (többen látták), aztán láthatatlanná lesz, legalábbis szülei, barátai számára.

A napokban Hajdúsámsonból tűnt el egy lány. M. Alexandra a helyi általános iskola magántanulója. Szülei és az iskola is szorgalmazta tanulói státuszának fenntartását, mivelhogy vele már korábban is történtek furcsaságok, azaz gyermekvédelmi szempontok miatt döntöttek további iskoláztatása mellett. A széppé serdült lány körül rajzanak a fiúk. Fennállt a veszélye egy szöktetésnek, vagy hogy szexuális bűncselekmény sértettje, áldozata legyen.

Lehet, Alexandrának most nehéz. Nincs, aki segítsen, védje. Csak magára számíthat. Valószínű, mindez kevés…, de az is elképzelhető, hogy az interneten terjedő „játékok” kipróbálója. Az utóbbi idők, gyermekekre legveszélyesebb őrülete a „Kék bálna”. A résztvevőknek különböző próbákat kell teljesíteniük, amelyek nem teljesítése esetén a „játék” zsarolásba csap át. E program próbára teszi követőit, elvárja - akár - a szökést, öngyilkosságot is. Sajnos hazánkban már akadtak áldozatai.

A „Kék bálna”-t újabb beteg játék követi. Ez a „48 órás kihívás”. A program arra buzdítja a gyerekeket, hogy próbáljanak eltűnni, negyvennyolc órára, azaz két napra is. És erről ne szóljanak senkinek. Annál sikeresebb az „eltűnésük”, minél többen keresik őket, minél több aggódó Facebook-bejegyzésben szerepel a nevük. A program szerencsére még nem nagyon ismert hazánkban, de ismerve e játékok érthetetlen népszerűségét, csak idő kérdése. Akkor pedig a szülők komolyan kezdhetnek aggódni.

Az internetes veszélyek felismerése, megelőzése nehéz. Leginkább a gyermekekkel beszélgetés, a felvilágosítás segítene. A gyerekek internet használatának korlátozása nem jó megoldás: egyrészt az utódok többet tudnak a számítógépről, mint a felnőttek; másrészt a korlátozás feszültség, bizalmatlanság forrása, a gyermekek eltávolodhatnak szüleiktől.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.