Elfogadott és elutasított kérelmek

Illusztráció

Identitászavarban szenvedek. Nem tudom, hogy felvarrjam-e a sárga csillagot akkor, amikor keresztényi könyörületességért fordulok az illetékesekhez. 

Miről is van szó? Pártunk és kormányunk határozata értelmében vannak olyan egykori hátrányos helyzetű, vallási meggyőződésük miatt hátrébb sorolt emberek hozzátartozói, akik - fenti szerv döntése nyomán - jogosultak lennének bizonyos hadiárva forintokra. Nem sok ez, havi kilencezer froncsi ütné a markát a zömében hetven éven felülieknek, életük végéig. 

Sok mindent kell bizonyítaniuk az érintetteknek, de legfőképpen azt, voltak-e a szüleik 1944-ben hírhedt táborokban, túlélték-e az ottaniakat, és ha igen, szenvedtek-e valamilyen lelki, netán testi károsodást.

Na most, az én anyám Auschwitzban telelt anno, megúszta - sajnos már nem él -, soha nem beszélt róla, bár egyszer panaszkodott a kosztra.

Apukámnak a kemencék környékén maradt a teljes családja, szülei, első felesége és három gyermeke.

Hogy ezek milyen traumát okozhattak nekik, a kérdőívek alapján még eldöntendőek. Szóval, a törvény értelmében járna akkor nekem a kilencezer. Én azonban nem folyamodtam állandó lakhelyem szerint az illetékes kormányhivatalhoz, mert lebeszéltek róla. Felesleges - mondták hasonszőrű ismerőseim, Debrecenben minden kérvényt elutasítanak. Odébb kétszáz kilométerrel, Pesten azonban minden oké, mehet a papír, aztán napok alatt kész a döntés, utalható a havi apanázs.

Beszéltem olyan debreceni orvossal, akinek a testvére a fővárosban lakik. A doktornő beadta a cívis székhelyen a dokumentumokat, a tesó Pesterzsébeten. Utóbbi megkapta, a dokiét elutasították. Hiába mondta felháborodva, hogy egy apától és anyától származnak, a hivatal csak mutogatott. Mint ama híres orvos, ott a barakk mellett: jobbra, vagy balra.

Hol itt a zéró tolarencia, az egyenlősdi, meg ilyenek?

Tudom, most néhány ellenző, esetleg radikálisan gondolkodó veri az asztalt, ne hőbörögjenek a zsidók, meg biztosan ezt is a Soros  szítja.

Nem tudom, meg nem is érdekel. Csak választ szeretnék arra, miért a debreceni diszkrimináció akkor, amikor nekik ez egy fityingjükbe sem kerül?

Hát ezért van nekem identitászavarom.

W. Gy.

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.