Balatoni nyár címszavakban

Látványban nincs hiány

Már ezelőtt jó pár évvel megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy hétfőn és pénteken nem autózunk nagy távokra. Pláne, nem a Balatonra! Mert, ilyenkor nem csak az autópályák, hanem az alsóbb rendű utak is életveszélyesek.

Ekkor szabadulnak ki azok a rutintalan, meggondolatlan, tapasztalatlan, vakmerő pilóták, akik videójátékokon tanultak meg vezetni. Ezek mind az életedre törnek. Csak az az egy probléma adódik, hogy jelen esetben egy életed van.

Utazás

Most viszont nem volt választási lehetőségünk. Péntek reggel indultunk el a kb. 400 km-es útra. Rádiós korszakomban kitaláltam egy új műsorelemet, a Rossz kívánság műsort. Itt, lehetett számokat küldeni az általad nagyon utált rokonnak, vagy szomszédnak, aki már egy éve nem adta vissza a kölcsönkért franciakulcsot. Most, biztosan elküldtem volna a Bikini együttes: Megüssem, vagy ne üssem? című számát, annak az idiótának, aki kiadta a parancsot, miszerint az M0 elkerülőn és az M3 autópályán augusztusi idegenforgalmi csúcsidőben zárjanak le legalább két sávot, és néha napján egy két neon tunikás melós vakargassa a fekete aszfalt tetejét. Odafelé és visszafelé is két-három órát araszoltunk a dugóban. Visszafelé Gyöngyösnél, egy piros lerobbant „Micun” például egy középkorú vörös nő szerelgetett valamit. A belső sávban! A közlekedési morál katasztrófa. A mentőt nem engedik el, index a menőbbnek hitt autókon nem is létezik, előzés a leállósávban. Na, és a non plus ultra, a két méteres CB antennákat vonszoló román autósok.

Időjárás

A Balatonon eltöltött egy hét alatt már szinte túl jó is volt az idő. A nappali hőmérséklet gyakorta elérte a 36-39 Celsius fokot. A Balaton vize 27-29 fokos volt, és meglepően tiszta. Próbáltunk olyan napi beosztás készíteni a családommal, hogy fél nap kirándulás és fél nap fürdés, vastagon naptejjel. Így sikeresen elkerültük a szénné égést.

Strandok

Mivel a szállásunk Badacsonytördemicen volt, ezért többnyire a helyi strandot és környékbeli nevezetességeket részesítettük előnyben. Badacsonytördemichez tartozó Badacsonylábdihegy partszakasza kicsit kevésbé felkapott. A Badacsonylábdihegy vasúti megállóhely szomszédságában található Herczeg Ferenc strandot a családias hangulat jellemzi. A partszakasz homokos, a víz lassan mélyül, ezért kisgyermekkel is ideális úti cél. A strand népszerű szolgáltatása a kajak- és kenukölcsönzés, de strandkönyvtár, pihenősarok, játszótér és röplabdapálya is van a területen. A strand főszezonban délelőtt 9 órától este 7 óráig van nyitva, a teljes árú jegy 500 forint, de 14 éves kor alatti gyerekeknek, valamint 17 óra után 400 forintért kapható. A többszöri belépésre jogosító jegy ára 700 forint. A családi belépő két kiskorú gyermek és két szülő estén napi 1500 forint. A parkolás ingyenes. Igazi természeti kincsek tanúja lehet, aki ellátogat a Lábdihegy strandja mellett található Ökoturisztikai Látogatóközpontba. Itt a Balaton és a Badacsony hegyének vadabbik oldalát ismerhetik meg a látogatók két kiállítóteremben, de a strandon bérelt kenukkal akár a Nádi Szél Vízitúra Tanösvényt is bejárhatják, melynek hat állomása Balaton növény- és állatvilágát, geológiai érdekességeit mutatja be. Egy másik alkalommal a balatoni strandok egyik legszebb és legaktívabb strandjára, a családbarát Diási Játékstrandra látogattunk el. Szombaton csaknem 8 ezer ember jött el fürdőzni. A családi belépőért 2200 forintot fizettünk.

A gyerekek nem véletlenül kedvelik ezt a strandot, mert van játszótér, a Balaton élővilágával kapcsolatos foglalkoztató tábla, óriáscsúszdán egy ingyenes csúszás (a gyerekjegy mellé), természetes gyerekpancsoló mediterrán hangulatban, animátorok szervezésében játékos programok, sportversenyek, mini-diszkó. Sportos strandolóknak: strandröplabda-pályák lelátóval és éjszakai világítással, strandfoci-, streetballpályák, asztalitenisz, tengó, petang, szabadtéri sakk, malom és egyéb játékok, a nyílt vízfelületen kialakított vízilabdapálya, fejelő kapuk, vízi kosár és röplabda, vízi aerobic, sportversenyek animátoraink szervezésében. Pihenni vágyóknak: napozóstég, tágas napozófelület, melyet árnyas fák öveznek. Van tovább ingyenes internet, információs pont, színvonalas éttermek, büfék. Az autósokat ingyenes parkoló várja, a kerékpárosok részére fedett tároló áll rendelkezésre. Strandoló vendégeink értékeire a polgárőrség felügyel, de zárt értékmegőrző szekrényekben is biztonságba helyezhetik. A strand 2018-ban ismét 5 csillagot kapott a Kék Hullám Zászló strandminősítésen, továbbá birtokolja a Balaton családbarát strandja címet.

Kirándulások

Az ökoturizmus kapcsán a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba annak is érdemes eljönni, akit beoltottak a tanösvények és a túrázás fogalma ellen. Most a barlang, amelyet kizárólag egy ladikkal lehet megfelelően bejárni, kibővült egy 770 négyzetméteren elterülő, 10 termes látogatóközponttal, kúszóbarlanggal, kőtapogatóval, 3D-s mozival is.

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, majd rövidesen kiderült, hogy egy egész barlangrendszer húzódik Tapolca városa alatt. Magyarországon ez volt az első barlang, melyet villanyvilágítással láttak el, és egyben turisztikai célokra is használtak. Az 1942-ben védelem alá helyezett, majd 1982 óta fokozottan védett képződmény kiemelt státuszát a geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értéke, valamint a kiterjedése is indokolttá tette.  Az új épületben helyet kapott „Csodálatos karszt” elnevezésű kiállítás komplex módon mutatja be a hazánk és a világ egyedülálló földtani értékeit, méghozzá úgy, hogy közben a gyerekek számára is érdekes lehet. A kiállítás legizgalmasabb részei a látogatás végére maradnak. A 3D-s moziban a bejáratnál kapott szemüvegek segítségével tökéletesen beleélhetjük magunkat a vetítésbe, amely a víz útját és örök körforgását, valamint a karsztképződmények világát is bemutatja, a nézőt a Föld és az óceánok fölé repítve, vagy éppen a barlangok szűk járataiba vezetve. A Lóczy-termen áthaladva található a legnagyobb izgalmakat ígérő rész, a csónakázás. A fémladikokba való beszállást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyenruháját viselő, barátságos dolgozók segítik. A Tapolcai-tavasbarlang jelenleg összesen 180 méteren csónakázható körbe, ugyanoda érkezünk vissza, ahonnan elindultunk. A csónakok útja a víz által kialakított járatokon át vezet.  A türkizkék víz körülbelül 18-20 °C-os, és a legtöbb helyen csupán derékig ér, de olyan szakasz is akad, ahol csupán pár tíz centi borítja az aljzatot. A Malom-tóba ömlő vízben a szerencsések a tavasbarlangban látható egyetlen élőlényt, a fürge csellét is elcsíphetik. Ez egy apró halfajta, amelyet a helyiek csetrinek hívnak, és ha véletlenül megpillantjuk, kívánni is ér valamit. A látogatóközpont belépőjegye 2000 forint, de van családi kedvezmény is. Nyáron, főleg a borúsabb napokon hosszú sorok kígyóznak a bejáratnál. Forgalmasabb időszakokban ezért ajánlott már kicsivel a nyitás előtt érkezni, így az akár órákig is eltartó sorban állás helyett még egy sétára is jut majd idő az árnyas fákkal tűzdelt Malom-tó körül.

Szigligeti vár

A festői szépségű Balaton-felvidék egyik kiemelkedő nevezetessége a Szigligeti vár, amely szó szerint kiemelkedik egy 239 méteres vulkanikus magaslaton. A megmaradt napjainkra meg-megújuló alsó és felsővár falai között színes történelmi és szórakoztató programok várják a látogatókat. Bástyájáról lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra és a környező tájra. A Szigligeti vár legkorábbi részeit a pannonhalmi bencés szerzetesek építették az 1200-as években, majd IV. Béla tulajdonába került. A királyi vár aztán számos tulajdonost cserélt, mígnem 1531-től Török Bálinthoz kerül. Az 1500-as években lett átépítve és kibővítve a vár. A törökök megszállása idején a Szigligeti vár végvárként védte a Balaton vidékét. Ám a 16. században már csökkent a fontossága és lassan pusztulásnak indult. A vár köveit a környék lakossága széthordta az építkezéseikhez. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait. Amennyiben arra járnak, feltétlen látogassák meg!

Árak

A Balaton idén sem lett olcsóbb. Íme, néhány aktuális ár: Egy átlagos étteremben, (badacsonyi Katica étterem, Balatonakali FÉK étterem) egy négytagú család 10-12 ezer forintból ebédel meg. Ez igaz a strandokon elfogyasztott „hekkes” ebédekre is. Az ételek minősége nagyon rapszodikus volt. Kaptunk hideg, nem eléggé felmikrózott fokhagymakrém levest, égett olajban kisütött rántott húst, kissé „fonnyadt roséból készült fröccsöt, szóda helyett langyos csapvízzel. Ittunk olyan bodzaszörpöt, amelyben volt szőlőszem, görögdinnye, de bodza nem. Se, jég, mert az is elfogyott.  Azért ettünk finomakat is. (Tapolca Peppino pizzéria)

Lángos 500-1000, vattacukor 400, egy cső főtt kukorica 400, rántott sertésszelet körettel 2090, kijevi csirkemell 2290, pizza 1980, egy szelet kenyér 60, egy korsó soproni sör 650, egy üdítő (0,33l) 450 forintba került.

dalnoky

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.