Az MKB 2013-ban is veszteséges volt

Budapest, 2014. április 4., péntek (MTI) - Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet, a két eredmény közötti eltérést - a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító - rendkívüli tétel okozta.

Az MKB pénteki közlése szerint a 2013-as eredményben meghatározó szerepet játszottak a külföldi leányvállalatok értékesítése miatti egyszeri ráfordítások, a megnövekedett és előre nem tervezhető banki adók és illetékek, az év közbeni kormányzati intézkedések eredményrontó hatásai, továbbá a banki működés szempontjából továbbra sem kedvező gazdasági és politikai környezet tovagyűrűző hatásai. 

Az MKB adózás előtti vesztesége 2012-ben a konszolidált IFRS szerint 89,182 milliárd, a magyar szabályok  alapján 88,122 milliárd forint volt.    A bank közleményében leírta: miután a bajor tulajdonos több lépcsőben rendezte a magyarországi leánybank tőkehelyzetét, az MKB Bank jelenleg az egyik legmagasabb - több mint 16 százalékos - tőkemegfelelési mutatóval rendelkező pénzintézet a hazai bankszektorban.

A bank főtulajdonosa, a BayernLB a közelmúltban több lépcsőben összesen mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre. A tőkejuttatás egyik eleme zártkörű alaptőke-emelés volt 80 milliárd forint értékben, amelyet január 27-én jelentett be a magyarországi hitelintézet. A tőkerendezés fennmaradó része egyéb, kombinált eszközök alkalmazásával történt. A tőkejuttatás célja részben a 2013-as veszteségek miatti tőkeszükséglet pótlása, részben pedig a 2014. januártól szigorodó felügyeleti előírásoknak történő megfelelés volt.

Az MKB szerint a középtávú stratégia eredményességét mutatja, hogy a core banki tevékenységek - különösen a számlavezetéshez kapcsolódó és a befektetési szolgáltatások - még a kedvezőtlen környezetben is pozitív irányba mozdultak el. A core banki üzletágak bevételtermelő képessége tovább nőtt, az elmúlt évben is meghaladva a tervezettet. Tovább javult a bank önfinanszírozó képessége: a hitel/elsődlegeses források mutató 110 százalékra mérséklődött. 

Az IFRS-adatok szerint a bank mérlegfőösszege tavaly 24 százalékkal csökkent és 2013 végén 1962,1 milliárd forintot tett ki. A hitelek állománya 24 százalékkal 1260,3 milliárd forintra, a betéteké 25 százalékkal 1179,1 milliárd forintra mérséklődött. A magyar számviteli szabályok szerinti adatok kisebb mértékű zsugorodást jeleznek: a mérlegfőösszeg 18, a hitelek 14, a betétek 6 százalékkal csökkentek. 

A banki különadók az IFRS-kimutatások szerint 18,119 milliárd forinttal rontották 2013-ban az eredményt, a hitelek után elszámolt értékvesztés 98,964 milliárd, a tőkebefektetések után elszámolt ráfordítás 29,599 milliárd forint volt. 

A Reuters eheti több forrásból megerősített információja szerint az OTP Bank egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megvásárolja az MKB-t, az utóbbi hetekben intenzív tárgyalásokat folytattak a felek, és a megállapodás is egyre valószínűbb, hogy megszületik. Az OTP Bank erre reagálva közölte: sajtótalálgatásokat nem kommentál. Hozzátette, folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket.

A BayernLB-nek legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell magyar leányvállalatát az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében.