…a zene, a zene kell…: 40 éves az MTV

Az ismerős logó

Nem, nem a napjainkban egyre többet emlegetett magyar köztelevízió rövidítéséről van szó ezúttal, amikor az MTV-t említem. Arról az adóról, amely Music Television 1981. augusztus 1-én kezdte el sugárzását és az Egyesült Államokból elindulva Magyarországon is méltán hódított.

Hirtelen a legkézenfekvőbb példa a csatorna szemléltetésére Bruce Springsteen 80-as évekbeli slágere, a Born in the U.S.A lehetne, hiszen tökéletesen leírja, hogyan is jött létre a világ első igazán sikeres, hasznos és rajongva szeretett zenei televízióadója. Amerikában megszületett, aztán bejárta a világot, jelenleg, a 21. század rohanó korában is töretlen a népszerűsége. Persze, nem kap olyan tomboló figyelmet, mint indulásakor, hiszen ma már nem számít különlegesnek egy efféle műsor, ráadásul ott a YouTube, és a további videofeltöltő-megtekintő-felületek.

Mégis különleges. A magyarázat pedig egyszerű. Gyakorlatilag bármely profi zenei tévécsatornára kapcsolunk, szinte biztos, hogy az MTV-ből nőtte ki magát. Kissé líraibban elmondhatnák magukról, hogy az elmúlt négy évtizedben az „MTV köpönyegéből bújtunk elő…”. És elérték kis hazánkat is. Többek között olyan adók is, amelyek legnagyobb bánatunkra már csupán emlékek, vagy műsoraik archívak. Ilyen például a VIVA, melytől megannyi kiváló élő bejelentkezést, popzenei stúdióbeszélgetést és persze megszámlálhatatlan mennyiségű slágert kaptunk otthonunkba.

A 2007 októberének első napján indult MTV Magyarország mellett azonban máig aktívan felsorakozik például az MTV Hits, a legnagyobb fordulatszámon pörgő számokkal, vagy az egykor MTV2-ként sugárzott MTV Rocks – nevét nem kell magyarázni. Illetve egy harmadik „nagyágyú” is bejárta már a világot, amelyet VH1-ként foghatunk. Az MTV társadójává vált műsorszóró néhány évvel a „nagyöreg” után indult útjára, leghíresebb elődje sikereiről álmodozva, de viszonyuk barátivá vált és Európát elérve már nem konkurenciaként működtek, ma pedig a VH1 a 70-es évektől kezdve a zenetörténelem valamennyi évét visszahozza.

No, de miért is pont a 80-as évek hajnala? Ez volt az a kor, ami átmenetté vált, új kezdetet adott. Hódított a rock és naggyá vált a modern diszkó. A hollywoodi televíziózás második aranykora előtt, az 1969-es Holdraszállás szimbólumával indult útjára ez a rendkívüli televízió. No, de az első levetített zenei klip lehet, hogy még egy kérdést is feltesz a világnak: Video Killed The Radio Star? Dehogy. Az MTV Csupán új korszakot teremtett, utánozhatatlan mérföldkövet épített az emberiség történetében, a média- és zenetörténelemben.

Barna Marci

Az indulás első két órája ITT látható

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.