Vona Londonban: a Jobbik programja a megélhetés, a rend és az elszámoltatás

London, 2014. január 26., vasárnap (MTI) - Ha a Jobbik kormányra kerül, az áprilisi választások után kormányzati programjának három fő pontját a megélhetés, a rend és az elszámoltatás jelenti majd - mondta vasárnap Londonban Vona Gábor.

 

    A Jobbik elnökének gyűlését az ellentüntetések miatt az eredetileg tervezett helyszínről a londoni Hyde Parkba helyezték át. Az eredeti helyszín egy közelebbről nem azonosított belvárosi helyiség lett volna, amelynek hollétét egészen a kezdés meghirdetett időpontjáig nem hozták nyilvánosságra.  A gyülekezőhely a London belvárosában található Holborn metróállomás volt, itt azonban a Jobbik-rendezvényre érkezőket ellentüntetők több száz fős csoportja várta. A brit antifasiszta szervezetek által a Facebook közösségi portálon szervezett ellendemonstráció résztvevői elállták a metróállomás kijáratait, és náciellenes jelszavakat skandálva távozásra szólították fel a Jobbik gyűlésére érkezőket. Az ellentüntetőket és a Jobbik-gyűlés résztvevőit rendőrsorfal és fémkordon választotta el egymástól, majd a rendőrség teljesen lezárta a metróállomást. 

   A Jobbik elnökének gyűlését végül a szabad ég alatt, a Hyde Parkban tartották meg, ahol hozzávetőleg 150 érdeklődő gyűlt össze. A rendezvény szervezői az MTI-nek elmondták, hogy az eredeti helyszín tulajdonosa végül vissza is vonta engedélyét a gyűlés megtartására. Vona Gábor a Hyde Parkban tartott gyűlésen kijelentette, ha a megélhetés, a rend és az elszámoltatás alapelvei mentén megfogalmazott Jobbik-program kormányprogramként megvalósul, akkor a most Nagy-Britanniában élő magyaroknak is lesz munkájuk otthon. A Jobbik elnöke elmondta azt is, hogy a párt semmiféle olyan törvénytervezetet nem nyújtott be és ezután sem fog benyújtani, amely származásuk alapján tenne különbséget emberek között. Élesen bírálta a választási törvény azon elemét, amely nem teszi lehetővé a külföldön élő és dolgozó magyarok számára a postai szavazást az országgyűlési választásokon. Szavai szerint ennek az az oka, hogy "a Fidesz és az MSZP is fél" attól, hogy a külföldön élő magyarok nem rájuk, hanem a Jobbikra akarnak szavazni. Az ellenzéki politikus bejelentette azt is, hogy a Jobbik népszavazásra bocsátaná Magyarország EU-tagságának ügyét. Kijelentette: Magyarország "az Európai Unió nettó ráfizető tagja".

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.