Viszontválaszok: Fidesz kontra dr. Dobrossy

Magyarázat nélkül maradt két olyan közszereplése, megszólalása is dr. Dobrossy Istvánnak, a DISZ elnökének, debreceni önkormányzati képviselőnek, amelyekről a helyi sajtó hírt adott, de magyarázattal (különösen a Városi TV) nem szolgált. Mindkettőről megkérdeztük az elnököt és feltárjuk azt, hogy mi van a hírek mögött.

Egyedül ön tartózkodott szavazatával a városi közgyűlésben, amikor szavazásra bocsátotta Kósa Lajos polgármester azt az előterjesztést, hogy a debreceni önkormányzat meghatározó részesedésével működő DVSC Futballszervező Zrt. 40-40 millió forinttal részes legyen a debreceni és nyíregyházi kaszinókoncesszió-jogosult gazdasági társaságban. Miért?

- A szavazás előtt azt a kérdést tettem fel a polgármesternek, hogy készült-e a potenciális részvényesek között egy úgynevezett szindikátusi szerződés, amelyben a felek előzetesen megállapodtak arról, hogy a társaságban hogyan fog a döntési mechanizmus működni, a cégekben keletkező nyereség hány százalékát osztják ki osztalékként, mennyit forgatnak vissza fejlesztésekre. A polgármester úr azt válaszolta, hogy az elmúlt években annyira jó és eredményes volt a kapcsolat a többségi tulajdonos Szima Gábor úrral, hogy teljesen felesleges ilyen jellegű előzetes megállapodás. Az ilyen cinikus válasz számomra nem elfogadható, hiszen tudomásom szerint Kósa úr befejezi debreceni polgármesteri tevékenységét, ezért fontos, hogy a debreceni önkormányzat részvételével működő gazdasági társaságok üzleti döntései előzetesen  üzletileg megalapozottak, az utódok számára átláthatóak, a többségi tulajdonos Szima úrtól számon kérhetőek legyenek. Kósa Lajos válasza azt sugallja, számára természetes, hogy a város úgy szálljon be közvetett módon egy szerencsejáték-szervező cégbe, hogy a cég jövőjével kapcsolatban semmit nem dokumentáltak a felek csak azért, mert neki – aki egyébként néhány hónapon belül távozik a városból – jó kapcsolata van az üzleti partnerrel. Egy ilyen üzleti döntéshez nem tudtam adni a nevem, hiszen ügyvédi praxisomban ennél sokkal kisebb értékű ügyekben a felek előzetesen mindenben írásban megállapodnak, mielőtt a projektek pénzügyi realizálására sor kerül, egy 200.000 város képviselőtestületnek ennél elmélyültebb elemzés, előkészítő munka után kellene ilyen ügyben döntést hozni. Azért nem szavaztam „nem”-mel, mert jelezni akartam ezzel, hogy számomra nagyon fontos a DVSC működésének megfelelő mértékű finanszírozása.

- Szintén csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a rezsilufi kipukkanásáról. A városi tévé ebből annyit tárt Debrecen lakosai elé, hogy Pajna Zoltán alpolgármester szerint Dobrossy képviselő ismét lobbizott a közérdekkel szemben a fűtéstechnikai szolgáltató érdekében. Mi az igazság ebben az ügyben?

- Számomra nagyon szomorú, hogy a városi tévé ilyen kevéssé tiszteli meg Debrecen polgárait. Elkeserítő, hogy a sajtótájékoztató legjelentősebb közléseit nem tárja a tévé a nézők elé, azaz egy szóval sem tájékoztatta őket a következő tényekről: A rezsicsökkentés eredményeként a szolgáltatóknál létszámcsökkentésre, a fejlesztések visszafogására került sor annak érdekében, hogy piacon maradhassanak. Nagyon sok család megélhetése került veszélybe a munkahelyek megszűnése miatt, a költségek csökkentése, a létszámleépítés sem volt sok cég esetében elég ahhoz, hogy a tevékenységüket folytatni tudják. Ezek helyébe a katasztrófavédelem lép, ahol sem megfelelő gyakorlat, sem kapacitás nincs ahhoz, hogy a szolgáltatások megfelelő színvonalúak legyenek. Ezek működését közpénzből finanszírozzák, azaz a szolgáltatások nemzetgazdasági szinten nem lesznek olcsóbbak. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy a piacon maradó közszolgáltatók jelentős része vagy önkormányzati, vagy állami támogatásból tudta bevételeit olyan szintre növelni, hogy költségeit finanszírozni tudja. Ez azt jelenti, hogy az állami, vagy önkormányzati jogszabályokkal mesterségesen leszorított árak közpénzből, azaz adókból, vagy a nagy energiaszolgáltatók esetében a korábban felhalmozott vagyonból, esetleg tulajdonosi juttatásból kiegészítésre szorulnak, azaz előbb-utóbb mindannyiunk pénzéből kell azon alapvető közgazdasági szabálynak megfelelnünk, hogy a költségek mértéke hosszú távon lehet több a bevételeknél.

A fenti tények alapján azt üzenem Pajna Zoltán alpolgármester úrnak, hogy az a véleményem, hogy  Fidesznek valóban bocsánatot kell kérnie a magyar nemzettől, különösen a közvetlenül érintett, a munkájukat elveszített családfőktől, családtagoktól  a rezsikamu és az emiatt megszűnt munkahelyek miatt. A harmadik Orbán kormánynak haladéktalanul intézkedéseket kellene hozni a gazdaság ezen szférájában az olyan árszabályozás kialakítása érdekében, amelyek lehetővé teszik a munkahelyek megőrzését a rezsiszférában, a fejlesztések megfelelő szinten tartását, valamint egy reális profit elérését, hogy a gazdasági szféra más területeihez hasonlóan érdemes legyen itt is befektetni.  A szolgáltatásokat igénybevevők jövedelmi pozícióját kell javítani annak érdekében, hogy a rezsijüket ki tudják fizetni, és nem a rezsiköltségeket kell alapvető gazdasági törvényszerűségek figyelmen kívül hagyásával átgondolatlan módon, a gazdaság megerőszakolásával csökkenteni, és arra törekedni, hogy Magyarországon a katasztrófavédelem legyen a legnagyobb közszolgáltató. Úgy gondolom, hogy én - aki két éve mindig egy ilyen gazdaságpolitika érdekében emeltem fel a szavam – sokkal inkább a közérdeket veszem figyelembe, mint az ország és Debrecen jelenlegi vezetése.

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.