Vida Ildikó nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság előtt

Budapest, 2014. november 5., szerda (MTI) - Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem, csak Varga Árpád elnökhelyettes és kollégái jelentek meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén, amelyen az Egyesült Államok által hozott beutazási tilalom ügyét is tárgyalják.

A NAV elnökét azt követően hívták meg a bizottság ülésére, hogy neve felmerült azok között, akikkel szemben az amerikai hatóságok beutazási tilalmat rendeltek el. Vida Ildikó a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban elismerte, hogy több kollégájával együtt az érintettek között van.

Vadai Ágnes független képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke - aki a bizottságnak nem tagja - röviddel az ülés kezdete után újságíróknak azt mondta, a testület fideszes tagjai „kitiltották” az ülésről, nem járultak hozzá ahhoz, hogy részt vehessen a zárt tanácskozáson.

Hozzátette: kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra az ülés azon részének jegyzőkönyvét, amelyen a NAV-elnök és munkatársainak kitiltási ügyét tárgyalták. Azt is kérni fogja, hogy az üggyel kapcsolatban keletkezett valamennyi dokumentációt, feljegyzést vagy bármilyen találkozóról szóló irományt hozzák nyilvánosságra.

A DK-s politikus felidézte a NAV-elnök Magyar Nemzetnek adott interjújára hivatkozva azt mondta, Vida Ildikó saját maga fogja vezetni azt a bizottságot, amely kivizsgálja, hogy milyen korrupciós ügyekben érintett. Vadai Ágnes szerint alapvetően rengeti meg az adózási morált, hogy a NAV elnöke és munkatársai ilyen ügybe keveredtek. Ezeket az ügyeket most már nem zárt ülésen, hanem a nyilvánosság előtt kell megtárgyalni, az adóhivatalnak ki kell állnia a nyilvánosság elé - foglalt állást.

Vadai Ágnes kiemelte, hogy Vida Ildikó a szerdai cikkben elismerte: egy kormánytagot értesített az ügyéről. Még a bizottsági ülés előtt mind ő, mind Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az elmúlt hetekben a kormány tagadta, hogy tudnák kik ellen rendelt el az Egyesült Államok beutazási tilalmat.

Szél Bernadett szerint hazugságba keveredett a kormány. Vadai Ágnes pedig azt közölte, ha kell, írásbeli kérdéssel fordul a kormánytagokhoz, hogy kiderüljön ki hazudott. Vadai Ágnes és Szél Bernadett minis úgy vélte, Orbán Viktor miniszterelnök magyarázattal tartozik az ügyben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.