A választási plakátok elhelyezésének szabályai

Budapest, 2014. augusztus 23., szombat (MTI) - Szombaton hivatalosan megkezdődött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidőszakában a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetők villanyoszlopokon is.

A választási eljárásról szóló törvény szerint plakát a választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma mérettől és hordozóanyagtól függetlenül. A jogszabály szerint plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül elhelyezhető, azonban épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését a helyi önkormányzat, a fővárosban a fővárosi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.

A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

A Kúria álláspontja szerint a plakátok villanyoszlopon való elhelyezése nem sérti a választási eljárási törvény szabályait.

A Kúria több végzésében is kifejtett és az NVB által következetesen alkalmazott joggyakorlata szerint a választási plakát elhelyezésére kizárólag a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései az irányadók, a választási szervek csak ezeknek a rendelkezéseknek való megfelelést vizsgálhatják, míg a közúti közlekedési szabályok, továbbá a reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó rendeleti szabályok nem alkalmazhatók.

A Kúria álláspontja szerint bár a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a reklámcélú berendezések esetében tiltja a villanyoszlopon való elhelyezést, de a törvény nem határozza meg a reklámcélú berendezés fogalmát, így nem vonja szabályozási körébe a választási plakátot.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, november 11-én 16 óráig köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.