Választás 2014 - Orbán: fel, győzelemre!

Debrecen, 2014. április 5., szombat (MTI) - Szavazzanak nekünk még négy év bizalmat! - kérte Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, az országgyűlési választást megelőző napon Debrecenben, a Kossuth téren összegyűlt több ezer ember előtt. A Fidesz elnöke beszédében úgy fogalmazott: a vasárnapi szavazáson "a kommunisták mind ott lesznek, legyünk hát ott mi is! Fel, győzelemre!"

Esély ide, esély oda, olyan esély nincs, amely saját magát váltja be, "a győzelem még nincs a kezünkben" - mondta a kormányfő egyhetes választási nagygyűléssorozatának utolsó állomásán, a debreceni Református Nagytemplom előtt tartott másfél órás rendezvényen.   A pártelnök-miniszterelnök szerint akármi is történik vasárnap reggelig, az aznap reggel nem számít. A mérkőzés vasárnap reggel hat órakor indul, amikor az állás 0:0, a végeredményt pedig este hétkor hirdetik majd ki, s csak az számít, mi történik vasárnap reggel hat és este hét óra között - fogalmazott.

"Ha akkor nem vagyunk ott, ha nem tesszük a dolgunkat, ha nem végezzük el a munkát, akkor meg fogják látni, hogy bajba kerülhetünk" - mondta. Ezzel kapcsolatban felelevenítette pártja 2002-es választási vereségét, úgy fogalmazva: aki egyszer forró tejjel a szája szélét megégette, az jól teszi, ha a hideg vizet is fújva issza. "2002-ben velünk pontosan ez történt: szombaton még mi vezettünk, hétfőn már megint, de a választás vasárnap volt, és elveszítettük" - tette hozzá.   Ma "nagyon sokan már kétharmadról beszélnek. Nem akarom lebeszélni önöket erről" - mondta, kiemelve azonban, hogy szerinte 2010-ben is azért szerzett kétharmados többséget az általa vezetett szövetség, "mert segíteni akartunk a hazánkon, és ha most ez hat át bennünket vasárnap, ismét meg fogjuk kapni azt, amit megérdemlünk".    "A kommunisták mind ott lesznek, legyünk hát ott mi is!" - buzdított a vasárnapi országgyűlési választáson való részvételre és a Fidesz-KDNP támogatására a kormányfő.

Az elmúlt négy év munkájára hivatkozva Orbán Viktor még négyévnyi bizalmat kért a választópolgároktól, kormánya eredményei között megemlítve 300 ezer új munkahelyet, a rezsicsökkentést, a nyugdíjak megvédését, a családi adókedvezmény és a gyed extra bevezetését, a hároméves gyes visszaállítását, valamint hogy "Brüsszellel szemben is megvédtük hazánkat, míg korábban csak alázatos kuncsorgásra futotta a vezetőinktől".

A mindenkivel, "csak az országgal nem foglalkozó" baloldalról szólva feltette a kérdést: ugyanazok az emberek ugyanannak a pártnak az élén miért ne tennék ismét ugyanazt, amit egyszer már megtettek? "Átlátunk mi a szitán: keresztények vagyunk, nem balekok" - hangsúlyozta.

Utalt a Jobbikra is, úgy fogalmazva: "ha van valaki, aki megérti a fiatalokat, hát mi nyilván megértjük őket, ismerjük azt az életérzést, hogy ide nekem az oroszlánt is". De itt egy országról, sok millió ember életéről van szó - folytatta -, "ezzel nem lehet játszani, nem babra megy a játék, itt nincs helye semmilyen felelőtlen magatartásnak". Ezek alapján hazardírozásnak nevezte az Európai Unióból való kilépés gondolatát, mert annak a vége - mint mondta - gazdasági összeomlás és fejetlenség lenne.

Orbán Viktor beszédében hosszan méltatta Debrecent, fejlődőnek, sikeresnek, gazdag kultúrájúnak és erős közösségűnek nevezve a várost, amelyre, függetlenül attól, hol lakik, minden magyar büszke.   A pártelnök-miniszterelnök külön megköszönte a város polgármesterének a debreceniek támogatását, majd "kikérte" Kósa Lajost a cívis város lakóitól, utalva arra, hogy a politikusnak - az új összeférhetetlenségi szabályok miatt - választania kellett a polgármesteri és a parlamenti képviselői munka között, és az utóbbi mellett döntött. "Tisztelettel kérem önöket, adják ki nekem a polgármestert, hogy a választások után elvihessem!" - mondta Orbán Viktor, átkarolva a színpadra fellépő párttársát, a Fidesz ügyvezető alelnökét, Kósa Lajost.

A Református Nagytemplom előtt összegyűlt többezres tömegben sok nemzeti színű, székely, Fidesz- és KDNP-zászlót lehetett látni, valamint több helységnévtáblát, amelyek alapján érkeztek szimpatizánsok például Hajdúböszörményből, Komádiból, Nyíradonyból, Vámospércsről, Nyírábrányból, de még Tiszafüredről is.
     

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.