Választás 2014 - MSZP: a Klik maga lett a probléma

Budapest, 2014. március 20., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem megoldás a közoktatás problémáira, hanem maga a probléma.

Hiller István, a szocialista párt humánpolitikai kabinetjének vezetője csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a „Hoffmann-féle intézkedések nyomán a magyar közoktatást átgondolatlan túlközpontosítás jellemzi”, a helyi pedagógus-, iskolaközösségektől elvontak minden önállóságot. Az MSZP-s politikus teljes csődnek nevezte a tankönyvterjesztést, s álláspontja szerint megbukott az igazgatói kinevezések centralizált gyakorlata, a pedagógusok portfolió ügye pedig „az oktatásügyön is túlmutató országos botrány”.

Megjegyezte: helyes döntésnek tartják a tankerületek felállítását és a pedagógusok központi bérezését, s ezt kormányra kerülésük esetén is megtartanák, de „a portfolió feltöltés ostoba gyakorlatát” megszüntetnék.

Hiller István szégyennek nevezte, hogy egyedül a magyar kormány oktatáspolitikája az, amelyik a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét szűkítette, egyebek mellett a tankötelezettség korhatárának csökkentésével, valamint a felsőoktatás költségvetési támogatása és működtetése terén.

Előzőleg Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét és a pedagógus életpályamodell elindítását emelte ki legnagyobb változásként az elmúlt négy év oktatáspolitikai intézkedései közül.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.