Választás 2014 – Jobbik: visszaélések a kampányfinanszírozásban

Budapest, 2014. március 11., kedd (MTI) - A Jobbik álláspontja szerint visszaélések vannak a kampányfinanszírozásban, a megjelent „kamupártokat” nem tudják elszámoltatni sem az ajánlóívekért, sem a pártoknak nyújtott támogatásokért.

Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője, szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: körülbelül 6 milliárd forint behajthatatlan támogatást juttat az állam az országos listát állító pártoknak, s ehhez jön még a jelöltenkénti 1 millió forint. A Jobbik ezt a közpénzek pazarlásának tartja, ezért javaslatuk szerint a pártok tisztségviselőinek személyes vagyonukkal kellene felelniük az állami pénzekért.

A szóvivő további problémának nevezte, hogy az ajánlóívek vissza nem juttatásáért szintén a jelölő szervezetet teszi felelőssé a törvény, s nem annak vezetőit.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: a Fidesz nemhogy az SZDSZ adósságának behajtásáért nem tesz semmit, de olyan új kampányfinanszírozási rendszert hozott létre, amelyik ugyanezt a gyakorlatot lehetővé teszi.

Dúró Dóra kitért arra, nem látszik, hogy a kis pártok milyen kampánytevékenységre fordítják az állami támogatásokat. Szavai szerint a legnagyobb kampánykiadás az óriásplakát-kampány, amit országos szinten már 50 millió forintból el lehet indítani. A legkevesebb jelölttel rendelkező párt is 150 millió forintot kap, még sincs semmi látszata - tette hozzá.

A Jobbik szóvivője szólt arról is, hogy az ajánlási rendszer is lehetőséget ad visszaélésekre. A politikus sérelmezte a diákmunka lehetővé tételét, s jelezte: felmerült a gyanú arra is, hogy egyik párt a másiknak átadta a választók adatait, amit a nyomozóhatóságnak fel kell tárnia.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.