Választás 2014 - Gyurcsány: baloldalinak lenni az élet nagy ajándéka

Vásárosnamény, 2014. február 14., péntek (MTI) - Gyurcsány Ferenc szerint a választási kampányban az ő szerepe megértetni és elfogadtatni azt, hogy demokratikus baloldalinak lenni ma hazafiságot és a haza szolgálatát jelenti.

 

    A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban péntek este tartott lakossági fórumon mintegy négyszáz ember előtt arról beszélt, az igazi baloldali és szabadelvű képes távol tartani magát az önzéstől, az ilyen ember messzebb lát, mint a saját legszűkebb világa. "Baloldalinak lenni, azt gondolom, az élet nagy ajándéka" - fogalmazott a volt miniszterelnök a művelődési ház nagytermét megtöltő hallgatósága előtt. Gyurcsány Ferenc szerint mindaz, amit a magyar baloldal - minden gyarlóságával és hibájával együtt - az elmúlt huszonnégy évben tett, az jobbá tette az országot. "Nem elég beszélni a nemzetről, nem elég három pálinka után elénekelni a székely himnuszt (...) nem ez a hazafiság - mondta a DK elnöke. - Sokféleképpen lehetünk magyarok, de nem elég beszélni magáról csak a közös hazáról."

    A DK elnöke kifejtette, Orbán Viktor és ő nagyjából azonos világból jöttek, "vitték is valamire," ő azonban teljes politikai pályafutása alatt azért dolgozott, hogy azoknak is részük legyen a jóból, akik nem a jóba születtek. Fontos minden ember - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, azért mennek alapvetően szembe Orbán Viktorral, mert nem keveseknek a világát akarják. "Mi nem akarunk szolgák lenni, és végképp nem akarjuk, hogy ilyen uraink legyenek (...) az urak menjenek a pokolba" - tette hozzá.  Úgy vélekedett, a köztársaság arról szól, hogy nincsenek urak, és minden ember egyenlőnek születik. "Megpróbáljuk lehetővé tenni (az egyén) számára - függetlenül attól, hova született -, hogy az legyen belőle, amire tehetsége, szorgalma és munkabírása predesztinálja, erre pedig büszke legyen."

    A volt miniszterelnök azt mondta, vannak a politikában "kis gazemberek meg nagy gazemberek, vannak kis hitványok meg nagyok". "Az ország legnagyobb korruptja, legnagyobb szélhámosa mégiscsak maga Orbán Viktor (...) az a miniszterelnök, aki államosítja a takarékszövetkezeteket, hogy utána odaadja a csókosoknak, azt úgy hívják, bankrabló" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Arra kérte híveit, hogy ezt ne tűrjék el, és merjenek felháborodni.

    A fórumon arról is beszélt, hogy sokak számára itt lenne az ideje újraértékelni a 2002 és 2010 közötti időszakot. Ha nem is hibátlanul, volt néhány kormány, amely azért akarta átalakítani az országot, hogy az elbírja "a szabadság terhét", közben pedig együtt maradjon, és az emberek szabadok legyen saját hazájukban - összegzett a DK vezetője. Szerinte a nyolcvanas évek óta nem féltek ennyire az emberek, mint ma, mivel nyíltan vállalt politikai hovatartozásuk miatt akár a munkájukat is elveszíthetik. 

    Gyurcsány Ferenc azt mondta, a jelenlegi kormány "veri a mellét a rezsihazugságban", közben lapít, amikor szembe kell nézni azzal, hogy az ő gazdaságpolitikájuk tesz tönkre több százezer devizahiteles családot. Magyarországról "menekül a tőke, a pénz, a gyerekeink", eközben a miniszterelnök Keletre tekinget, a magyarok azonban már a lábukkal szavaztak, hogy Kelet vagy Nyugat - közölte Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette, Magyarországnak nincs keresnivalója Keleten. A magyarok többsége a Nyugatot választja, "hát akkor, miniszterelnök úr, maga menjen Keletre, mi meg Nyugatra" - mondta Gyurcsány Ferenc, és szavait taps kísérte.

    A DK elnöke a választásról azt mondta, szeretné, ha nyernének, de szerinte április 7-től még nem lesz jobb az élet. "Nem ígérhetem azt, hogy sokkal jobb lesz, csak egy kicsi élünk majd jobban, de ehhez azonban +nyugi+ kell, partnerek és összefogás kell" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

    Az eseményen Gyurcsány Ferenc bemutatta Baka István ügyvédet, az Összefogás térségi országgyűlési képviselőjelöltjét.

    A fórumra érkező Gyurcsány Ferencet tucatnyi tüntető fogadta transzparensekkel.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.