Vagy ölt, vagy költ, de mindig gyógyít

Balázs Endre József. Sebész és költő

Az élet különös játéka, hogy néhány évvel ezelőtt egy hozzám hasonló korú férfiembernek lehettem a keresztapja. Hogy hogyan? Dr. Balázs József baleseti sebész főorvosról újságcikket írtam, de nem az orvosi, műtős, véres, testmegjavítós, varratolós munkájáról, hanem a számomra attól szebbről, a költői tevékenységéről, a lélekápolásáról. A költői hivatásáról. Így lett Balázs Jocó barátom az írás címében: öltő-költő.

E kissé bugyuta szójáték aztán a portrécikk címeként annyira megtetszett barátomnak, hogy egyik összefutásunkkor elmondta, tulajdonképpen a keresztapja vagyok, hisz azóta ő az öltő-költő.

De miért is találkozom vele időnként, kisebb-nagyobb rendszerességgel mostanában?

Szerencsére nem, mint baleseti sebészt ismertem meg, hanem mint tollforgató, verseket, humoros írásokat papírra örökítő embert.

(Sajnos aztán megismertem baleseti a sebészi munkáját is. A bal lábam Achilles inát varrta össze. És működik a lábam, mondhatom: a bal jobb, mint a jobb.) Mondhatnám: a gép forog, az alkotó pihen. De ez még bentebb visz az írásom erdejébe. Hiszen Balázs J. Endre, mert ez az alkotói neve, egyik (eddigi) legjelentősebb irodalmi műve Az ember tragédiájának át- és továbbírása. A címe Az ember színes diája. Az ötlet egyszerre zseniális és szemtelenül bátor. Dr. Kovács Lajos, a háttérben Balázs József

Fölvetődhet a kérdés, hogyan jön ő ahhoz, hogy hozzányúljon az egyik legnagyobb magyar irodalmi kincsünkhöz. Előre megnyugtatom az érzékenyebbeket, nem a sértés szándéka vezette tollát. A könyv borítóján lévő ajánlás szerint „A kötetben olvasható színjáték műfaját tekintve: DRÁMOR. Dráma és humor a múltról, a jövőről, a máról. Ez, AZ EMBER TRAGÉDIÁJÁNAK vonalvezetésével megegyező, de csaknem teljesen más, modern szöveggel megírt mű, madáchian drámai, de egyben humoros is. A költő csakúgy, mint az eredeti írásban, színekben meséli el fajunk történetét, kiegészítve azt a saját ötletei alapján megírt legújabb korokkal. Igyekszik a mondanivaló mélységét megtartva a mai ember számára talán jobban emészthető formában tálalni sorsunkat, megerősítve a hitet adó hírt, mely szerint: Ha segítesz magadon, Isten is megsegít!

Balázs József évekig, egészen pontosan 11 évig dolgozott ezen a művön. És az a tapasztalata, hogy a családja egyre jobban szereti. Nem csak az Ember színes diája című könyvét, hanem az alkotói, írói-költői tevékenységét is.

- Az az öröm, ha örömet szerzek! – mondta egyszer találkozásunkkor.

Az átdolgozott és kibővített tragédia könyvnek persze van előzménye is. Korábban megjelentek verseskötetei. Humorosak, elgondolkodtatóak. Az első: Életszagú büdöskék ’95-ben, amelyben helyet kapott a Toldi legvége is. Ennek zenés változatás idén mutatták be először. Tömegközeledés - 2004-ben. Ember színes diája – 2007. Állatságok, emberségek -  2012.  Popkorn John - 2013.

A könyvei azonban többnyire önálló életre kelnek. Van ugyanis egy lelkes csapat (orvosok is benne, vezetőjük dr. Kovács Lajos), akik időről időre megzenésített formában előadják például a Popcorn John-t. Úgy hívják őket: Nemzedékek Zenés Irodalmi Társulás.

Legelső beszélgetésünkkor „Jocó főorvos úr” azt mondta, nagy kedvence, példaképe Romhányi József. Ezt persze egyértelműen ki lehet találni, ha olvassuk verseit. De nem azért, mert utánzások, hanem mert ugyanaz a nyelvi szellemesség, humor megtalálható benne. Csak egy példa, véletlenszerűen felütve egyik könyvét, a „Tragédiát”: Atyád régi zenebarát, ütemesen jár a lába,/ Munkájával elégedett, jól muzsikál új világa./Nem is sejti, a színpadon mekkora a hangzavar,/Ha több ezer szív egy időben zakatol, de mást akar.

Apropó, muzsika! Balázs József a zenével is közelebbi kapcsolatban áll. Hegedűt, gitárt fogott és próbált egyetem előtt, és azt olyan sikerrel, hogy több együttesben is zenélt, nem amatőr szinten. Aztán jött a szavak varázsa, és az orvosi egyetem végén elkezdett humoros, csattanós végű verseket alkotni, egyre nagyobb sikerrel.

Dr. Kovács Lajos (középen) és a Nemzedékek Zenés Irodalmi Társulás

De vissza a Nemzedékek Zenés Irodalmi Társuláshoz! Időnként (sajnos ritkán) nagyon kedves, hangulatos előadásokat tartanak itt-ott, ahová hívják őket, városi könyvtár, Kenézy klub, Delta mozi…

Érdekes volt számomra az is, hogyan születnek az alkotások Balázs doktor-költő barátomnál. Elárulta, toll és notesz mindig van nála. Gyakran sétál az otthona és a kórház között. Olyankor a gondolatait, hirtelen beköszöntő ötleteit papírra veti. De néha tévézés közben is leírja, ami beugrik ihletként. A nagyobb írások két hónap alatt elkészülnek nyers változatban, aztán jön egy érési időszak. Fél év talán az érés, közben az illusztráció megszületik, majd következik a finomítás, befejezés és a megjelentetés. O. Szabó István Jászai Mari-díjas színművész a Popkorn John művet adta elő mindenki örömére a Benedek ÍElek könyvtárban

Végül egy személyes megjegyzés. Azt gondolom, ha a Kenézy kórház a betegeinek osztogatná Balázs József írásait, akkor a betegek a humortól és a humánum áradásától hamarabb meggyógyulnának, de legalábbis a kórházi benntartózkodás lényegesen könnyebben telne. És ez sem egy utolsó szempont.

Természetesen Balázs József főorvos úr zárójelentésével igazolva.

(Nemrég O. Szabó István Jászai Mari-díjas színművész adta elő a Popkorn John élvezetes történetét.) 

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.