Új király a trónon: Leonard, a visszatérő

A visszatérő

Hat mérkőzés után a Toronto Raptors nyerte az NBA nagydöntőjét. Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga történetében először emelhették a kanadaiak magasba a trófeát.

A Golden State Warriors címvédőként várta a párharcot, Steve Kerr csapatának reményeit azonban mégis baljós előjelekkel árnyékolta be, hogy a rendkívül ponterős Kevin Durant nem volt bevethető. A 35-ös kiscsatár sérüléssel küzdött, ráadásul az ötödik meccsen egy rásérülést is összeszedett.

Stephen Curry az első mérkőzésen hozta a remélt formáját, 34 pontot gyűjtött, de a Raptors nem engedte ki a kezéből a győzelmet és 9 egységnyivel felülmúlták az Oaklandben székelő GSW-t. A második küzdelem éppen fordított eredményt hozott. Kawhi Leonard 34 ponttal és 14 lepattanóval zárt, mégis a Klay Thompson vezérelte Warriors diadalmaskodott. Ezt követően a Torontóiak újabb előnyhöz jutottak és Curry elképesztő 47 pontja sem volt elég Kyle Lowryékkal szemben. A GSW szempontjából talán a negyedik meccs volt a legnagyobb csalódás, amikor Nick Nurse taktikája mindösszesen 92 pontot engedett Thompsonék játékának, míg Kanada „fiai” 105-ig meneteltek.

Az ominózus ötödik találkozó az egypontos győzelem ellenére újabb pofont jelentett a kaliforniaiaknak. Kevin Durant bár megkockáztatta az eredményes játékot, egy támadásnál rosszul lépett és Achilles-ín sérülést szenvedett, így három tripla és két büntető után (11 pt) befejezni kényszerült amúgy sem túl hosszú döntős karrierjét 2019-ben.

A hatodik (és immár utolsó) csatán 114-110-re a Toronto nyert, ezzel 4-2 arányú győzelemmel elhódították az NBA trófeát. A harmadik negyedben már Klay Thompson sérülése bevitte azt a bizonyos kegyelemdöfést a Warrirosnak. Mivel ezen az estén a kosárlabdának az oaklandi Oracle Arena adott otthont, a Raptors fanok többsége magát a történelmi pillanatot a Jurassic Parkban élvezhette.

Nem lehetett kérdés, hogy a döntő MVP-címét a csapatát végig remekül vezető és parádés teljesítményt produkáló Kawhi Leonard kapja. A bajnokság történetében ő lett a harmadik játékos Kareem Abdul-Jabbar és Lebron James után, aki két csapattal is kiharcolja a finálé legértékesebbjének járó elismerést.

Egy örök múltidéző dilemmát előhozva jogosnak érezhető a Golden State-fanok elképesztő csalódottsága, hiszen Kevin Durant hiánya talán sosem volt ennél szembetűnőbb és jelentősebb, ráadásul az ötödik és hatodik meccset igencsak „pados” rotációval nyomták végig Kerr mester tanítványai. Mi lett volna, ha…? – a mondat befejezését már a szubjektív  szempontokra bízzuk.

Ahogy a közvetítés végén elhangzott: Kanada, az NBA-cím a tiétek!

Barna Marci

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.