Új élmények Nyíregyházán

Sóstói skanzen- fotó internet
 
Nyíregyháza, 2014. február 8., szombat (MTI) - Árpád-kori falu építését tervezik a Sóstói Múzeumfaluban, amely az idén ünnepli létrejöttének 35. születésnapját, és jubileumi programsorozattal várja a látogatóit.

 
Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az Árpád-kori falut a Jósa András régészei építik fel, Istvánovits Eszter vezetésével. A régészek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ásatások során talált leletek alapján rekonstruálnak egy honfoglalás idején állhatott települést, amelynek építését nyáron kezdik meg, és októberre fejezik be.
Az Árpád-kori falu október 10-től lesz látogatható, s a megnyitónapon, amelynek keretében emlékülésen idézik fel a nyírségi skanzen 35 évének történetét, egy honfoglalás korabeli jelmezes vásárt is szerveznek és szabadtűzön főzött réges régi ételekből tartanak kóstolót.
Kisgyörgy Tamás a Sóstói Múzeumfalu idei programsorozatát ismertetve kiemelte azt is, hogy az idei első rendezvényt április 21-én, húsvéthétfőn tartják, a hagyományos falusi húsvét népszokásait mutatják be. Látható lesz például az egyházi felekezetek egymástól eltérő, a húsvéti ételeket felsorakoztató ünnepi asztalai, valamint húsvéti locsolkodáson, utcaszínházi és folklórprogramon, illetve kirakodóvásáron is részt vehetnek majd a látogatók. 
Az 1970-80-as évek retro majálisát május 1-jén rendezik, május 18-án pedig a Múzeumi Világnap eseményeire várják az érdeklődőket.
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.