Tüzes győzelem a fagyos estén

A debreceni védekezés is hatékony volt  Fotó: MKOSZ

A rivális Hübner-Nyíregyháza otthonába látogatott hétfő este a DEAC-Tungsram alakulata. A szomszédvári mérkőzést immár két kuparésztvevő csapat vívta. A Jorgosz Vovorasz vezette debreceni tanítványok a Falco hazai legyőzése, a Kecskemét elleni idegenbeli siker után újabb győzelmi reményekkel álltak harcra készen.

A fekete-fehérek a Kecskemét otthonában hosszabbításban harcolták ki a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közti helyüket, így valamelyest felszabadultabban állhattak pályára a Vovorasz-tanítványok. Az időjárás nem igazán volt kegyes az útra kelő szurkolókhoz. Az ónoseső ugyanis jégpáncéllal borította az utakat. A szabolcsi klub, a kék cápák nemes gesztusaképp a Continental Arénába ingyenes volt a belépés, de sajnos valószínűleg sokakat visszatartottak a kinti zord körülmények.

Az összecsapást a 2021-ben utolsó idegenbeli megmérettetését vívó DEAC magabiztosan kezdte, egyetlen kosár erejéig tartotta az első negyed elején a lépést a hazai alakulat. Josh Haginsék gyorsan növelték előnyüket, az eredményes kísérletekkel kettő és fél perc alatt már a tízet is elérték, a vendéglátók azonban még ekkor is kettőnél tartottak. Az egyetemiek kihasználták a kapkodóan játszó, mezőnykosár-kísérletekből rendre hibázó nyíregyháziak kezdeti lankadt figyelmét és magabiztosan tartották a vezetést. Az első felvonás hajrájára a kétjegyű különbség is kialakult, amit a Debrecen megtartott. Tízpercnyi kosárlabda után 12-23 állt az eredményjelzőn. A második menetben is a vendégek tartották maguknál a kezdeményezés jogát. Az ifjú Neuwirth Bence kosarával folytatódott a meccs. A sarokból tökéletes hárompontost dobott a gyűrűbe. A DEAC védekezését pedig külön dicsérte, hogy a szoros emberfogásnak köszönhetően gyakorlatilag tizenöt percen át nem tudott tiszta hármaskísérletet elengedni a Nyíregyháza. Az első távoli Pipiras révén sikerült, válaszképpen dobta be a második negyed hetedik játékpercében, Hagins immár negyedik triplájára válaszolva. A felek játékában mutatott különbség megmutatkozott az állásban is. A félidőben 29-48-ra, egy híján húsz ponttal vezetett a Debreceni Egyetem alakulata, amely ihletett formában szórta a hárompontosokat.  

A második félidő első jelentős mozzanata Drenovac büntetődobása volt, amivel már a húszpontos előny is kialakult a cívisvárosiak számára. A Nyíregyháza azonban zárkózni kezdett. Elsősorban a megszaporodott palánk alatti faultoknak köszönhetően szerzett büntetőkből gyűjtötték a pontokat, a DEAC védőlepattanó-mutatója pedig némileg gyengült. A harmadik negyed hajrájához közeledve azonban Drenovac kiszorított helyzetből szerzett bravúros kettest, amivel újból visszaállt a húszpontos különbség. A harmadik negyed végére a hazaiak némi színfoltképp rátaláltak a hárompontosok útjára, a túloldalon azonban a Nyíregyházáról induló Polyák László is beállt a pontgyűjtők sorába. Harminc perc után 47-69 állt az eredményjelzőn. Az utolsó menetre csupán egyetlen nyitott kérdés maradt, mégpedig, hogy mennyivel nyeri Jorgosz Vovorasz legénysége a találkozót. A vége pedig váratlanul sima győzelem lett a Debrecen számára, hiszen 62-89 arányú diadallal szereztek két idegenbeli bajnoki pontot Djordje Dzeletovicsék.

Ebben a naptári évben még egyszer lépnek pályára szurkolóik előtt az egyetemiek. December 30-án, csütörtökön hazai pályán búcsúztatják az esztendőt. Akkor a Pécs érkezik az Oláh Gábor utcára.

HÜBNER Nyíregyháza BS – DEAC-Tungsram 62-89 (12-23, 17-25, 18-21, 15-20)

Nyíregyháza: Johnson 17/3, Bryce 17/3, Kiss -, Pipiras 9/3, Suárez 5.

Cserék: Bus -, Bazsó 2, Mokánszki 2, LeDay 10, Anda -, Szobi -.

Edző: Pethő Ákos

Debrecen: Hagins 21/15, Thames 4/3, Drenovac 16/3, Kovács 8, Aska 6.

Cserék: Kerpel-Fronius 2, Neuwirth 8/6, Polyák 6/3, Dzeletovics 6, Tóth 12, Udemezue-.

Edző: Jorgosz Vovorasz

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.