A tokaji vár maradványai

A tokaji vár falmaradványa

Nemrégiben a Bihar Antikvárium könyvaukciót tartott a Debreceni Művelődési Otthonban. Az árverés 291. tételeként egy metszet került kalapács alá. Az 1566-ban rajzolt művön (megjelent S. Münster: Cosmographiae Universalis c. művében, Baselben, 1574 után) a vár, a két folyó és Tokaj városa látható, valamint a településről szóló rövid, latin nyelvű leírás.

A látott metszeten felbuzdulva utaztam el a borok városába. A komp sajnos nem üzemelt, így a Bodrog város felőli partjáról vizslathattam a túlpartot, készíthettem felvételeket. A távolság ellenére jól kivehető maradványokat sikerült megörökíteni.

A tokaji várat eredetileg földvárnak építették, fokozatosan alakították át kőerődítménnyé. Az adománylevelek szerint a vár gyakran cserélt gazdát. A fenyegető török veszély miatt 1560 környékén Némethi Ferenc várkapitány jelentős erősítéseket hajtatott végre, mert a Tokaj egyre komolyabb stratégiai fontossággal bírt. Ekkor már kétezer fős őrség, ezer lovas, hatszáz gyalogos állomásozott a falak között. 1565-ben a várat Miksa császár seregei ostromolták és vették be, így Tokaj a Habsburgok egyik legfontosabb magyarországi erődítése lett. Bocskai hajdúi 1605-ben foglalták vissza. A fejedelem halála után újra Habsburg kézre került. 1703-ban II. Rákóczi Ferenc próbálta bevenni, de csak a következő évben sikerült. Ekkor az erődöt a fejedelem leromboltatta. A falak elenyésztek, köveit széthordták. Az utóbbi évekig a folyók áradásai, a sűrű bozótos a nyomait is eltüntették.

A régészeti feltárások Makoldi Miklós, Tokaj múzeumának vezetőjének irányításával indultak meg. Sikerült pontosítani a fontosabb épületek helyét és számtalan leletet tártak fel. Állítólag a vár egyik bástyája a vízben dacol az idővel. A tiszalöki vizierőmű megépítése után visszaduzzasztott Tisza, és így a Bodrog megemelt vízszintje alá került.

A feltárt területre a tokaji komppal lehet átjutni az év nagy részében. A vár alapjai láthatóak, valamint a Bodrog partján egy kőfalrész. Az évszázadok során a védművek maradékára számtalan házat húztak fel. Az épületek szomszédságában zsidó temető tekinthető meg.

Az önkéntesekkel végzett munka következő lépése az alapok kiöntése, s további feltáró munka. Többször szóba került egy gyalogos híd építése is, de ez ügyben a mai napig nem történtek konkrét lépések.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

az szép

az szép

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.