Templom a szigeten

Lenyűgöző látvány

Szlovénia, a valaha létező Jugoszlávia legfejlettebb tagköztársasága volt. Az Ausztriával szomszédos, 1991 óta független országot kis Svájcnak is nevezik.

 

Egyrészt teszik ezt természeti szépségei, másrészt gazdasági mutatók alapján. A szlovénok jól sáfárkodnak a természet nyújtotta lehetőségekkel. Gazdaságuk egyik húzóágazata a turizmus. A mindössze 20 ezer négyzetkilométeres államot a látnivalók és az idegenforgalmi célokat szem előtt tartó beruházások teszik vonzóvá.

Szlovénia egyik leglátogatottabb látványossága a Bledi-tó. A tó a Júlia-Alpokban, Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Park területén, a fővárostól, Ljubljanától, 55 km-re. 2,1 km hosszú és 1,4 km széles. Gleccserek formálták, morénák veszik körül.

Az alpesi csúcsok között meghúzódó tó látványa maga is gyönyörű, mégis egy szigete, s annak temploma teszik különlegessé. A sziget csak csónakkal (pletnával) közelíthető meg. A húsz személyes bárkák kialakítása és hajtóik állva, kétlapátos evezési módja velencei hangulatot kelt. Az evezősök tizennégy euróért retúrszállítást vállalnak (csoportoknak két euró kedvezményt adnak).

A sziget templomához a kikötőből kilencvennyolc lépcsőn juthatunk fel. Az egyházi építmény előtti térről csodás panoráma tárul elénk. A templombelső megtekintéséért hat eurót kérnek, de ennek fejében a látogató megkongathatja a kívánságot teljesítő harangot is. A sziget partján sétány vezet körbe. A kör öt perc alatt megtehető. Ott jártamkor a halak éppen ívtak. Ilyenkor a parthoz közel úsznak, így megfigyelhettem három kilós harcsát, két kilós pontyot.

A tó felé vár magasodik. Első írásos emléke 1004-ből származik. A gótikus stílusra átépített vár uralja a környéket. Elhelyezkedése remek fotótémát ad.

 

A tó körbejárható. Erős tempóban kb. két óra alatt kerülhető meg, ami tíz kilométer megtételét jelenti.

A part menti vendéglátóhelyeken igazi ínyencségek fogyaszthatók. A szlovénok kolbászszerető emberek, így egyetlen étlapról sem maradhatnak le a kolbászos ételek. A máig híres bledi krémes a kisváros szimbólumává vált. A Park szálloda cukrászatában készül ma is, mint régen és a szállodával szemben a kávézóban feltétlenül érdemes megkóstolni. Annak ellenére érdemes rá beruházni, hogy ára borsos, egy szeletért négy eurót (1240 Ft-ot) kérnek.

A kirándulók számtalan boltban vásárolhatnak. Azt azért tudni kell, hogy áraik a magyar pénztárcákat erősen megviselik, ám az áruk minősége kárpótol a különbözetért. Valóban igaz, hogy hazánkban silányabb árucikkel kerülnek a polcokra. Az ott vásárolt élelmiszerek (csoki, üdítő) sokkal ízletesebbeknek bizonyultak.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.