Telekocsikázzunk! De mi is ez?

Mindenkinek megéri

Hazánkban talán még nem túlzottan elterjedt, de a remények szerint egyre népszerűbb a telekocsizás, vagyis a közös spórolás az úti költségeken - utazási összefogás. Nem is ismeretlen fogalom, hiszen biztosan sokan szerveztek már közös autóutakat baráti körben, akár nyaraláskor vagy munkába, iskolába menet.

Mára az internet több útitárs kereső oldala segítségével is felajánlják szabad helyeiket a nagyobb távolságokra készülők, akár külföldre is eljuthatunk ily módon. Az autósok feltöltik, hogy mikor és hova utaznak, hány szabad helyük van, és hogyan oszlik meg az üzemanyag- és autópálya költség. Így mindenki jobban jár, mert költséghatékonyabb, környezetkímélő, gyorsabb és kényelmesebb lehet az utazás, mint tömegközlekedéssel. Rugalmas hirdetővel háztól házig szállítás is egyeztethető. Utazás közben így jobban telik az idő és új ismeretségek születhetnek.

Az erre specializálódott oldalak előnye a visszajelzés, vagyis mindenki értékelheti társait, beleértve a sofőrök vezetési stílusát, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Adózni csak abban az esetben kell, ha az utasoktól kapott összeg több mint az utazás szétosztott költsége, tehát a plusz bevétel!

Hátrányok? Mint mindenhol, itt is előfordul, hogy az emberek bizalmatlanok, nem is szívesen ülnek idegen autóba, idegen társasághoz.

Kipróbálni mindenképpen érdemes rövid távon, aztán…a puding próbája az evés, mindenki döntse el maga, megéri-e. Más országokban évek óta működik.

D. B.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.