Tanévnyitó a 100 éves Debreceni Egyetemen

Debrecen, 2014. szeptember 7., vasárnap (MTI) - Csakúgy mint 100 évvel ezelőtt az első tanévnyitót az akkori rektor, most is „Isten nevében és a haza üdvére” nyitotta meg a Debreceni Egyetem (DE) 100. tanévét Szilvássy Zoltán rektor vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel (DRHE) közösen tartott tanévnyitón a DE rektora felidézte: 1914. október 1-jén 300 hallgatóval nyitották meg az első tanévet, most, 100 évvel később több mint 30 ezer hallgatója van az intézménynek, köztük 8700 elsőéves, ezzel a DE az ország egyik legjelentősebb oktatási intézménye.

Fekete Károly, a DRHE rektora kiemelte: 1914 őszén a Református Kollégium épületegyüttesében három karral kezdte meg működését a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem, a 28 tanszékből 19 élén kollégiumi professzorok álltak.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök a tanévnyitót megelőző istentiszteleten azt emelte ki, hogy az egyetemnek nemcsak eszközöket, hanem célokat, egyre tökéletesebb célokat kell adnia a hallgatóknak.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.