Szórakozzunk a vasutasokkal!

Gyebnár Csekka

Februártól májusig tart a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban a szokásos színházi tavasz. Öt előadást kínálnak megtekintésre. A Faraktár utcai deszkákon láthatók lesznek a  Körúti Színház, a Fogi Színház, a Zenthe Ferenc Színház, a Fregoli Sínház, valamint a Pódium Színház művészei egy-egy előadásban.

Mint Kardos Ilonától, az intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, e hónap végén, 26-án 19 órától lesz látható az első előadás, címe: Katyi - Soóky Margit és Galambos Zoltán műve. Az 1920-as évek hangulatát hozza vissza a Körúti Színház. Az eredeti filmet 1942-ben mutatták be, legendás színészi gárda tette emlékezetessé. Az új átiratban Tahi-Tóth László fergetegesen játszik, s kiváló színészek a társai is: Kautzky Armand, Fila Balázs, Gyebnár Csekka. A filmen Tolnay Kári által megformált Katyi alakját, Placskó Emese játssza.

Március 19-én a Bolondos szerelem látható – ez zenés bohózat sok fülbemászó dallal. A Pódium Társulat nagyrészt a Madách Színház tagjaiból alakult, s a művészek olyan előadások létrehozására szövetkeztek, amelyekre a közönség sokáig és szívesen emlékszik vissza.  A Bolondos szerelem bemutatója tavaly novemberben  volt, s olyan színészek kaptak benne szerepet, mint Zsiga László, Várfi Sándor, Gieler Csaba, Bednai Natália, Ternai Krisztina, Kósa Dénes, Goltein Gergő és Mészáros Tamás.

Április 2-án lesz látható a Nobel-díjas drámaszerző, George Bernard Shaw komédiája, a Sosem lehet tudni. (Az angol nyelvű színházakban Shakespeare után az ő darabjait játsszák leggyakrabban.) Brazília a szamba, a foci és a telenovellák hazája. Adott egy haladó szellemiségű anya, aki eltitkolta gyermekei elől apjuk kilétét. Egy maradi apa, aki 18 év után először találkozik a családjával. Egy szemtelen ikerpár, aki egy pillanatra sem veszi komolyan a macsó társadalom elvárásait. Egy hűvös szépség, akinek a szívét természetesen a nincstelen orvos lobbantja lángra. És persze a bölcs pincér, aki egy-egy oda illő mondattal minden konfliktust el tud simítani. A könnyed műfaj színpadra alkalmazása egyszerre önironikus fricska és a lehető legkomolyabban vett szórakoz(tat)ás. G. B. Shaw szellemes párbeszédei megtalálták azt a közeget, ahonnan a mai nézőhöz tudnak szólni.

Április 16-án a Fogi Színház teszi tiszteletét Ray Cooney játékával: Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép. A brit szerző (sz.:1932) darabjának története: Richard Wielly, (Harsányi Gábor) a kormány egyik ambiciózus minisztere azt tervezi, hogy a miniszterelnök titkárnőjével, a bájos Jenniferrel (Fogarassy Bernadett) tölt egy romantikus délutánt az elegáns Westminster Hotelben. Ám hiába a gondos szervezés, Richard parlamenti titkárának, George Pigdennek (Straub Dezső) odaadó gondoskodása, a délután rosszul kezdődik. Richard úgy próbálja megoldani a rendkívüli helyzetet, hogy segítségül hívja titkárát: oldja meg a nehézséget. A titkár hazugságlavinát indít el, amelybe mindketten egyre jobban belebonyolódnak. A helyzet egyre kínosabb. Természetesen a szállodában van Richard felesége Pamela (Nyertes Zsuzsa) és az ellenzék határozott képviselője Lilli Chatterton (Fodor Zsóka) is. És ott van még a kínai pincér (Sraub Péter) és a szálloda igazgatója (Fogarassy András) is. S befut Jennifer férje, Edward (Beleznay Endre), teljes a káosz! A történet a filmvászonról is ismert, A miniszter félrelép cammel.

Valamikor májusban lesz látható a sorozat záró darabja, a Renee Taylor-Joseph Bologna házaspár-szerzőpáros kétrészes komédiája, A bermuda háromszög. Az amerikai színpadok kedvelt darabja ez, talán azért, mert „filozófiai” felfedezése a víg özvegyek temperamentumának és vágyainak bősége, a szex mindenekfelett. Két özvegyasszonyt a lányaik telepítenek át New Yorkból a napfényes nyugatra a nyugdíjasok közösségébe, ahol találkoznak egy szívtipróval. Mindkét asszony fejét elcsavarja az ötletes Don Juan. Váratlan fordulatok és megejtően romantikus színek bravúros váltogatása közepette a közönség kacag, még akkor is, amikor sírni lenne kedve. Valóság, mese, humor, irónia, burleszk, blöff - mi kell még a páratlan szórakozáshoz?  

A bérletek ára (már lassan elfogynak) az 1-16. sorokba 16 ezer forint, a 17-23. sorokba 14 ezer forint. A művelődési központ a műsorváltoztatás jogát fenntartja. (Faraktár utca 67., tel.: 310-993, 520-263.)

(erdei)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.