Szem nem maradt szárazon a VOKE-ban

Egy látványos jelenet a darabból

Garantált szórakozásban lehetett része annak, aki múlt vasárnap este a Pécsi Harmadik Színház előadását választotta a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában, a debreceni Faraktár utcán.

Az Örömlányok végnapjai című, több éve sikerrel játszott vígjáték felhőtlen kikapcsolódást ígért már a felvezetésben. A darab rendezője, Moravetz Levente lépett elsőként a közönség elé, köszöntve a jelenlévőket. A felső sorokban kissé feltűnő foghíjakra utalva viccesen megjegyezte, nem kizárt, hogy a kétfelvonásos produkciót három részben adják elő, mivel az első felvonást valószínűleg meg kell ismételni, hogy azaznapi óraátállítás miatt egy órával később érkező nézők se maradjanak le az eseményekről.

A csaknem kétórás színdarab már címében is előre vetítette a történet fő vonalát. A nyugdíjazás után magát még mindig jól tartó, csinos, az öregségtől igencsak távol álló, de ezt jól álcázó vidéki nagynéni, Csöpi vállalkozásba kezd. Megalapítja a Csöpike Csibéi Betéti társaságot, a Csöcsi Bt-t, melynek fő profilja közé tartozik a jóslás, masszás és egyéb, szolgáltatások, amit a kedves vendég megkíván. Ez utóbbit természetesen titokban, de szabályozott keretek között űzi. A néni, akit Dévényi Ildikó alakított felülmúlhatatlanul, egyébként jó eszű és életvidám ügyvezető a cégben, aki beosztott alkalmazottakkal dolgozik. Segítője, a diszpécser, egy helyi asszony, Bözsike, akit Fodor Zsóka játszott fáradhatatlan energiával.

Csöpi éppen a szerelmét várja, Rajnai doktort. A kissé gyengén látó, és ezért szórakozottnak tűnő doktor szerepét Szőke Zoltán formálta meg zseniálisan. A néni váratlanul betoppanó rendőr unokaöccse, Ottokár, szerepében László Csaba, nem sejti, hogy milyen tevékenységet folytat nénikéje, nem ismeri erről az oldaláról. Épp azon van, hogy felderítse az örömlány hálózatot, és ezt elmondja nénikéjének is.

A történet akkor kezd izgalmassá válni, amikor Lilu, a legtapasztaltabb alkalmazott, szerepében Fábián Anita, új lányt hoz a vállalkozásba, Klarisszát, Csáki Edina személyében. A lányok kitettek magukért, remekül alakították a figurákat. Klarisszáról közben megtudjuk, hogy Aladárnak, akit Szabó Arnold formált meg, a rokon fiúnak a barátnője. Mit sem sejtve hozza bemutatni a lányt a néninek.

Ottokártól értesülve Csöpi ekkor már tudja, hogy a hatékonyabb nyomozás érdekében beépített embert küldenek ki az országútra, ezért lázasan próbál intézkedni a háttérben. Az izgalom akkor hág a tetőfokára, amikor a nagy zűrzavar közepette, Lilu kétségbeesetten hozza haza Csöpihez azt a kuncsaftot, aki a légyott elején lett rosszul a kocsiban, és azóta életjelet nem mutat. Ekkor derül ki, hogy a halott kuncsaft nem más, mint Rajnai doktor. Némi bánkódás után innentől kezdve azon mesterkednek, hogy hova rejtsék a hullát, hogy Ottokár meg ne lássa. Végül nem marad más megoldás, az egyik rendőr ottfelejtett, fekete maszkját húzzák a doktor fejére, elhitetve, hogy a rendőr van a maszk mögött. Arról persze kellőképpen gondoskodnak, hogy a visszatérő rendőrnek ne hiányozzon ez a ruhadarab. Ehhez a részhez érve már dőlt a közönség a nevetéstől, annyira vicces volt, ahogy pakolgatták jobbra-balra a doktor erőtlen végtagjait.

Az csak külön hab a tortán, hogy az országútra kiküldött rendőrök tévedésből egy búcsús menetet igazoltatnak. És persze a doktor sem halott igazából, Csöpi feléleszti egy kis lábmasszírozással. A történet végén Bözsike, eddigi, parasztasszonyos kinézetét meghazudtolva, visszafojtott énjét megmutatva, kifestve-kikenve, miniszoknyában, magassarkú cipőben lép a színpadra, természetesen mindenki nagy meglepetésére.

A darab szövege bővelkedett humoros nyelvi fordulatokban. Szinte minden mondatban volt egy nevettető elem, szójáték, tartalmi áthallás vagy sikamlós utalás, amit értékelt a közönség. A színészek fergeteges játéka ezeket a tréfás elemeket csak fokozni tudta. Láthatóan lubickoltak a szerepükben, amit a közönség hangos nevetése igazolt. A zenés-énekes betétek pedig még szórakoztatóbbá tették a történetet. Nem bánta meg, aki eljött, boldogan tapsolt, hogy megköszönje ezt a vidám estét.

Gyöngyösi Erika

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.