Sporttudományi fejlesztések a Debreceni Egyetemen

Terheléses élettani mérés

Debrecen (MTI) - A debreceni Nagyerdei Stadion épületében sportdiagnosztikai életmód- és terápiás központot alakít ki a Debreceni Egyetem (DE) sporttudományi koordinációs intézete - jelezte az intézet igazgatója szerdán az MTI-nek.

Balogh László közölte: az 1200 négyzetméteres beruházás műszakilag elkészült, most a sportdiagnosztikai és rehabilitációs eszközök szállításánál tartanak, az átadást nyárra tervezik.

A komplexumban sportegészségügyi szolgáltatásokra, terheléses élettani mérésekre, három- és négydimenziós mozgáselemzésre, rehabilitációs és sportpszichológiai felmérésekre, valamint fejlesztő tréningekre is lesz lehetőség. Már tervezik a bővítést is, amely után klímaszobában, hőmérsékleti, fény- és páratartalmi viszonyok változtatása mellett végezhetnek kutatásokat - magyarázta az igazgató.

Hozzátette: a másik egyetemi beruházás, a 2200 négyzetméteres fitneszcentrum a tervek szerint az év végére készül el a stadionban. A hallgatók és a városlakók 21. századi körülmények között vehetik majd igénybe a spinning kerékpárokat, a futópadokat, a nyújtó és erősítő gépeket, a wellness-szolgáltatásokat, valamint az újdonságnak számító cardiowise rendszert, amely személyre szabott, szívfrekvenciával, vérnyomás- és EKG-méréssel kontrollált edzést tesz lehetővé.

A DE sajtóirodája azt is közölte, hogy néhány héten belül benyújtják az akkreditációt az osztatlan testnevelő tanár szak indítására. Általános iskolai testnevelő szakon nappalin 60, levelezőn 30, középiskolain pedig 30, illetve 20 hallgató tanulhat majd. 

A tervezett testnevelő tanári osztatlan képzés mellett kibővül a sportszervező szak: sport- és rekreációszervezés alapszak néven indul jövőre. Erre épül majd a sportközgazdász- és rekreáció-mesterszak, valamint több doktori iskola is hirdet sporttudományokat érintő témaköröket. A közelmúltban megalapították a Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiumot, amely az ország második ilyen jellegű intézménye - közölte az egyetem.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.