Sokadik alázás az oktatásban

Illusztráció

Pedagógus berkekben újabb megalázó történet kering. Úgy látszik, a jövő nemzedékeinek felnevelőivel bármit megtehetnek. Már nem is a nemzet napszámosai, hanem annak kapcarongyai. Saját feletteseik úgy viselkednek velük szemben, mintha szolgái, inasai, rabszolgái lennének.

Sajnos a törvények nem az újságírást szolgálják, inkább azokat védik, akik miatt ez a cikk is megszületett. Név és hely megjelölése nélkül vagyok kénytelen beszámolnom újabb bicskanyitogató esetről. Nem az első, s valószínűleg nem is az utolsó.

A pályakezdő pszichológus négy hónapja dolgozott az egyik nevelés-oktatási egységnél, amikor átirányításáról érkezett ukáz. Adminisztrációja lezárására, a szülők értesítésére három napot kapott. A szülők felháborodottan fogadták az áthelyezés tényét. A tanévben a második pszichológusnak muszáj gyermekeiktől búcsúzni, ezért feljelentették az intézkedőt. A felettes zokon vette a lépést, és a beosztottját raportra rendelte. Munkáját, adminisztrációját útszéli hangon alázta. Alantas tettének végkifejlete jól ismerten zajlott, számtalan pedagógus kényszerült már átélni. A nagyhangú főnök egy papírt tolt a porig alázott elé. A berendelés eredményétől függetlenül előre megírta a közös megegyezéssel történő felmondás határozatát. A beosztott nem engedett a terrornak, nem írta alá az iratot.

Az ügyben a pszichológusnő abszolút ártatlan. Nem ő kérte áthelyezését, nem ő jelentette fel az intézkedőt, mégis rajta csattant az ostor. Az egészhez kellett egy üldözési kényszerképzetben szenvedő, csak a törvényt, de embert nem ismerő vezető és a hivatali packázást megelégelő szülők csoportja. Valahol érthető, hogy honi fiataljaink többsége külföldön keresi boldogulását. Ott még emberszámba veszik, nem helyi autokrata kiskirályok kénye-kedvének kiszolgáltatottjai, emberi méltóságukba belegázolók játékszerei.

Somogyi Ferenc

 

Kapcsolódó írás, előzmény: ITT, MÁS

Hozzászólások

így megy ez

A Csokonai gimnáziumból pedig a korábbi igazgató-mostani igazgató-helyettest és feleségét távolították el tanév- és érettségiztetés közben. A mindezt bejelentő igazgatónő, akinek keze alatt már a béka segge alá süllyedt ez a gimnázium, és aki mást se csinál csak a tanárokat cseszegeti szorgosan, míg másik irányban a KLIK hátsóját tisztogatja, és az iskolát megalázó, hányadék módon viselkedő diákokat támogatja (akár azt is megtéve, hogy az elhasalókat tovább engedi), szóval ez a senki nem közölte a tantestülettel, hogy miért kellett távoznia az iskola egyik meghatározó tanárának.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.