Sneider: politikai megrendelésre döntött az Ab a férfiak nyugdíjazásáról szóló népszavazásról

  Hatvan, 2015. szeptember 26., szombat (MTI) - A Jobbik alelnöke szerint politikai nyomásra született az Alkotmánybíróság (Ab) döntése, amely az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjaztatását támogató népszavazási kezdeményezést.

 

    Sneider Tamás a Jobbik hatvani alapszervezetének nyílt napján hangsúlyozta: az Ab múlt kedden közzétett részletes indoklása is megerősítette pártja korábbi álláspontját, hogy politikai megrendelésre született a népszavazási kezdeményezést elutasító bírósági döntés.  A jobbikos politikus véleménye szerint az Ab "már eleve be sem fogadhatta volna" a népszavazási javaslat felülvizsgálati kérelmét, több okból sem.   Emlékeztetett: a részletes bírósági indoklásban Stumpf István alkotmánybíró is amellett foglalt állást, hogy az Ab-hez fordulni csak akkor lehet, ha valakit joghátrány, jogsérelem ért. Ez a helyzet a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban fel sem merült, hiszen senki jogát nem sértené, ha a férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnének - hívta fel a figyelmet. 

    Sneider Tamás szerint az Ab azért sem foglalkozhatott volna a kérvénnyel, mert az vélelmezéseken alapul. Rámutatott: a kérvényezőktől "átvett" egyik ilyen vélelmezés feltételezte, hogy ha eredményes lenne a népszavazás, akkor a tömegével nyugdíjba vonuló férfiak juttatásai felborítanák az ország költségvetését. A politikus jogi nonszensznek nevezte ezt az érvelést, véleménye szerint az Ab nem védhet meg előre egy még nem létező, nem ismert 2017-es vagy 2018-as költségvetést.

    Sneider Tamás "abszurdnak" tartja az Ab másik, szerinte szintén vélelmezésen alapuló indoklását is, amely szerint a férfiak korai nyugdíjaztatása sértené a nők esélyegyenlőségét. Azzal érvelt, hogy míg a férfiak jelenleg átlagosan 4-5 évet tölthetnek nyugdíjban, addig a nőknek akár 20 év is "megadatik", ezért egy pozitív kimenetelű népszavazás egyáltalán nem sértené a nők jogait, de javítaná a férfiak életminőségét.    Sneider Tamás kijelentette: ha kell, a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszik a kérdést, ahol szerinte "biztosan nem fog megállni" az Ab döntése.

    Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 15-i döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak - nőkhöz hasonlóan - 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást.  A Kúria most megsemmisített végzése a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) azt a határozatát változtatta meg, amely megtagadta a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívén szereplő kérdés hitelesítését - közölte az Ab a honlapján.   Az ügyben a Kúria döntését követően megkezdődött az aláírások gyűjtése, eközben azonban több magánszemély és érdekvédelmi szervezet alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez, kérve a Kúria végzésének megsemmisítését.  Az Ab indoklása szerint egyrészt azért alkotmányellenes a népszavazási kérdés, mert a nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt, a döntés másik indoka szerint a kérdés tiltott tárgykört, konkrétan a költségvetési törvényt érinti.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.