Siófok, te drága!

Maradandó élmény a Balaton

A balatoni nyaralás álomszerű élményeket nyújt egy kelet-magyarországi fiatal számára. Nemcsak a lenyűgöző panoráma, a lélegzetelállító környezet, hanem a bulik, a végeláthatatlan lehetőségek is örök emlékül szolgálnak. A déli part és a magyar tenger szívében, Siófokon azonban az életnek többnyire árnyoldala is van, amit a szépségek valósággal láthatatlanná tesznek.

Ezzel persze semmi probléma, szűk egyhetes, a baráti társaságommal eltöltött siófoki nyaralásunk során ügyet sem vetettem azokra a tényezőkre, amelyek, ha nem élvezem ki a pillanatot, jócskán lehúzzák a hangulatomat. Mégis azt gondolom, aki egyszer Siófokon nyaral, annak márpedig nem kell, sőt nem szabad stresszelnie azon, mit csinál, hogyan, főképp pedig, mennyiért. Inkább utólag érdemes elgondolkozni a piszkos számokon. De ha tudod, hogy hazaérkezésed után megbánnád, inkább ne is menj! Csak baráti tanács…

Nyilvánvaló tény, hogy a Balaton nem olcsó mulatság, persze kivétel mindenhol akad. Nézzük sorjában! A Bethlen utcai diákszálló (mely egy tetszetős lila virágocska nevét viseli) mindössze kettő percnyire áll a világhírű Balaton egyik utolsó szabadstrandjától. Rendezett lakóhely ez egyébként. A recepciós hölgy csinos, kedves, a vezető közvetlen és laza, bármilyen sportolásra akad lehetőség, és ha reggelig ordít a zene, akkor sem szól ránk senki. A nyílt fürdőhelyre belépő nincs, ezt azonban kellőképp kompenzálják a parti kiszolgálóegységek árai. Meglepő, de a lángos még sóval sincs borsos árban, nem úgy a rántott herkentyűk. A tányér ebéd, amelyen rántott máj és sültkrumpli illatozik, egész pontosan 2000 magyar forint. No, nem azt mondom, hogy kész rablás, de elgondolkodtató. A Plázson 900 forint egy doboz sör, akkor mégiscsak fura, hogy egy bőven népszerűbb, de alacsonyabb minőséget kínáló területen ugyanez akár egy százassal kerül többe. Ettől függetlenül páratlan pillanatokat szerez a tó vize, melynek feneke a hajnali órákban még a mélyebb pontokon is kristálytisztán látható.

Ha túl vagyunk a sunshine-életérzésen, menjünk tovább és vessük bele magunkat a buliba! A szállásunktól szintén rövidke séta vezetett a Petőfi-sétányra. Hogy a korzóra eljussunk, át kell ballagni a kikötői részen, ahonnan sűrűn indulnak a sétahajók. A Plázs & Korzó utcájába érkezve már a „kapun” kívül is sorakoznak a gyrost, hamburgert és gyakorlatilag minden létező ételt felszolgáló éttermek. Belül pedig vár a non-stop pezsgő élet. A vodkabárba betérve közli az egyik pincérlány, hogy 1-et fizet 2-t kap akció keretein belül most dupla adag élvezet jut az orosz italból. Körönként egy ezresért négy, azaz összesen hat cent vodka (kettő cent az ajándék) hamar fejbe tudja vágni az embert, ahogy a pénztárcát is. Mégis valamiért egy pillanatig nem foglalkoztam azzal, mit fizetek, mert a sétány hangulata már érkezéskor teljesen hatalmába keríti az embert. Hangulatban hasonló a helyzet néhány méterrel arrébb, árban a koktélok azonban már kezdenek elrugaszkodni. Az itallap egyes elemei százasokkal 3000 fölé rúgnak, viszont némi segítséget nyújthat az italhoz a 2-300-as palacsinta vagy az 1500-as, szó szerint megfoghatatlan méretű sajtos szendvics, amelyhez ráadásul szűntelen rockabilly és 60-as éveket idéző amerikai neonkörnyezet is jár.

Egy szó, mint száz, a látottak magukért beszélnek: ki kell mondani, hogy a Balaton igenis drága. Ez az az árnyoldal, amellyel azonban úgy gondolom, ha egyszer ott nyaral az ember, nem szabad törődni, azt pedig pláne el kell kerülni, hogy emiatt még felesleges feszültség is eluralkodjon a testen. Magyarország keleti és nyugati régiói között egyszerűen ég és föld a különbség. Ezt mindenféle politikai indíttatás nélkül mondom, pusztán tapasztalataimra hagyatkozva. Siófok minden tekintetben drágának nevezhető, ugyanis árban is az, cserébe viszont felbecsülhetetlenül drága kincse kis hazánknak. Egy hely, ahol a legteljesebb kikapcsolódásra találhat az utazó, de a lehetőségek tárháza is kimeríthetetlen. Aláírom, a klasszikus siófoki nyüzsgés csak nyáron éled fel, aztán téli álomra vonul. De ha újraéled: a zene a szó legszorosabb értelmében soha nem halkul el és a nap bármely órájában találkozhatunk emberekkel az utcán. A kéken ragyogó, fehér vitorlásokkal tűzdelt Balaton pedig…hát, a Balaton egy igazán különleges és örök szerelem.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.