Részleges napfogyatkozás közeleg

Hatvanhárom százalékos lesz Magyarországon

A most soron következő, számunkra részleges, hatvanhárom százalékos napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi március 20-án, a délelőtti órákban.

Már amennyiben felhőtlen lesz az ég. Debrecenben 9:43:23-kor kezdődik. Érdekessége, hogy a tavaszi napéjegyenlőség napjára esik, és a Hold árnyéka az Északi-sarkon vonul át. Így csak a Föld legészakibb pontja borul teljes sötétségbe, akkor a norvégiai Svalbard szigetcsoportról és a Feröer-szigetekről láthatják a szerencsések. A teljes fogyatkozás, amikor a Hold teljesen eltakarja a fényt, ritkán látható Európában. Ez az érdekes csillagászati jelenség akkor következik be, ha Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, így a Hold részlegesen, vagy teljesen eltakarja a Napot, árnyékot vetve a bolygóra. Bár számunkra közel egyforma méretűnek tűnhetnek, a Hold négyszázszor kisebb a Napnál, és négyszázszor közelebb van hozzánk, a földről bizonyos szögből nézve szinte eltakarhatja az egész napkorongot.

Óvjuk szemünk épségét!

Figyelésénél nagyon körültekintően kell védeni szemünk világát! Soha ne nézzünk közvetlenül, megfelelő szűrő nélkül a napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Maradandó sérüléseket is okozhat. Legbiztonságosabb a nap néző szemüveg, vagy olyan sötét szűrő, mely igazoltan kiszűri a fény ultra ibolya tartalmának túlnyomó részét, esetleg 12-13-as erősségű hegesztőszemüveg. Ilyenkor nem felel meg a kormozott üveg, fotografikus neutrálszűrő, a túlexponált színes film vagy a napszemüveg használata sem. Huzamosabb ideig azonban semmilyen szűrővel se szemlélődjünk! Aki most lemarad a látványról, évekig nem lehet részese.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.