Rablás a liftben – a Fényesudvar árnyai

A piac a bűnözés egyik fészke

A Fényesudvarban önkormányzati képviselőjelöltséghez szükséges választópolgári aláírásokat gyűjtögettem. Ahány lakó, annyi eset. Kéretlenül is véleményeznek, mesélnek. Így történt egy öreg néni esetében is.

Szegényke, a fájós lábaival a kilencediken lakik. Gyalog lehetetlen feljutnia, a lift pedig horrorisztikus hangokat adva nyöszörög, rázkódik. Gyengébb idegzetűek halálfélelemtől szederjes ajkakkal, falfehér arccal mormolnak imát orruk alatt a sikeres emeletre jutás isteni megsegítése érdekében. A néninek – tetszik, nem tetszik – ezen lélekvesztőn muszáj közlekednie, mert lába, gyakran cserbenhagyva, lift híján, szobafogságra kényszerítené.

Tavaly novemberben, a liftben támadták meg. Alsó végtagjait akkor nyáron műtötték. Lábadozva, a közeli ABC-ből, kezében két teli szatyorral vonszolta magát lakása irányába. Hiába az orvosi beavatkozás, a lábak bizony továbbra is fájtak. Mindig tett néhány lépést, majd megállt. Cuccait maga mellé ejtette. Rövid pihenő, megint néhány lépés, a szatyrok megint a lábakhoz kerültek. Kínkeservesen jutott el a lépcsőház bejáratáig. Ekkor kapucnis fiatalember csapódott hozzá. Nagylelkűen segítségét ajánlotta. Úgyis ebbe a házba tart, a hetedikre. Neki nem esik nehezére a szatyrok emelgetése, a néninek meg jót tesz. Az idős asszony köszönte az ajánlkozást és kezébe nyomta a cipelni valót. Így cammogtak a liftig. A felvonóban is a férfi tartotta kezében a vásároltakat, miközben szóval tartotta utastársát. A lift megállt a hetediken, de a fiatalember nem szállt ki. A néni látta, amint a szatyorból kicsippentette pénztárcáját. Mikor szóvá tette, a rosszban sántikáló kilökte a felvonóból. A sértett segítségért kiáltott. Az egy emelettel lejjebb játszó fiúk meghallották, gyorsan „kapcsolva” lefelé rohantak néhány emeletet és megállították a liftet, mert a rosszfiú, miután kitaszította az idős nőt, igyekezett minél hamarabb kereket oldani. A lift ugyan megállt, az ajtó kitárult, az üldözők és a menekülő farkasszemet is néztek egymással, de a rabló fenyegetései miatt a gyerekek nem mertek beszállni, feltartóztatni.

Közben a néni értesítette a rendőrséget. Az egyenruhások meglepő gyorsasággal érkeztek a helyszínre. Gyors helyzetfelmérés és személyleírás után elindulva, az elkövetőt rövid idő múlva az Ótemető utcán fogták el.

Kiderült, hogy a kapucnis nem sokkal a támadás előtt egy másik rablást is elkövetett. Annak sértettje is értesítette a rend őreit. Ezért érhettek a helyszínre oly gyorsan. A nénit az elfogás helyére vitték, ahol felismerte tárcáját, bár nem vehette vissza jogos tulajdonát, mert bűnjelként lefoglalták. Az igazságszolgáltatás lassúságára jellemző, hogy az ügyben az első tárgyalásra csak november harmadikán kerül sor. A nénit is megidézték. Fájós lábaival keserves lesz eljutása a járási bíróságra.

Bár a Fényesudvarban polgárőrök is járőröznek, s hála munkájuknak, számtalan bűncselekményt derítettek fel, előztek meg, a lakótelep közbiztonsága még messze van az ideálistól. Gyakori a garázdaság, verekedés, lopás, rablás, a piacon történő illegális cigarettaárusításról nem is beszélve. Ép ésszel fel nem fogható, hogy az évek óta szemérmetlen nyíltsággal zárjegy nélküli füstölni valót értékesítő bandát még nem fülelték le. Nyolc órában „dolgoznak”. Ott lebzselnek a fényesudvari piacon. Egy-két kamera telepítése, rendszeres rendőri járőrözés, a közterület-felügyelők jelenléte, és természetesen a bandatagok letartóztatása gyökeres megoldás lenne.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.