Progresszív festészet: „mindig többet és jobbat”

A művész és alkotása

Újabb kiállítás megnyitójára hívja-várja a közönséget a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkársága, személyesen pedig Cserép Zsuzsa kulturális menedzser. Hajós Hollanda Éva festőművész tárlatát szeptember 21-én (vasárnap) 11 órakor a DOTE Elméleti Galériában nyitja meg dr. Cs. Tóth János művészeti író.

Az eseményem közreműködik Ádámné Jánvári Zsuzsanna (hegedű), Sárosi György (brácsa), Ádám Károly (cselló). A tárlat megtekinthető szeptember 21-től október 3-ig, naponta 8-tól 20 óráig (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Hajós Hollanda 1935-ben született Budapesten. Mesterei Fenyő A. Endre, Tamás Ervin, Szőnyi István, Tarjáni Jenő voltak. Felkészültségét a Dési Huber Körben szerezte, majd több tanulmányutat tett, járt Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztriában és Hollandiában. 1964 óta jelentkezik a nyilvánosság előtt, festészetét lírai konstruktivizmus, kisgrafikai munkásságát újszerű szimbólumkeresés jellemzi.

Ury Ibolya művészettörténész írta róla: „A természet szépségének megragadása mellett maga is létrehoz műtermében egy kellemes enteriőrt, egy finom csendéletet. Ezeken ragyognak a virágok, gyümölcsök, kancsók, mázas cserepek. A látvány megjelenítéséhez élénk, intenzív színeket használ. Nemcsak a táj, a virágok szépsége ragadja meg a nézőt, hanem az ember és a természet összetartozásának a rendeltetése. Az élet szépségébe vetett hit, a humanista ihletettségű művészet nagyobb és átfogóbb életszemléletet és valóságértelmezést jelent.

Képeit gondosan, átgondoltan építi, technikai felkészültségéhez tudatos koncepció párosul.

Kompozíciós formanyelve határozott, követi a klasszikus hagyományokat. Ragaszkodik a

valóság teremtette szituációból fakadó képalkotás öröméhez. Rendkívül vonzó festészet Hajós Hollanda Éváé. Szerényen, de kitartóan halad a maga útján. Pályája egyenletesnek mondható, progresszív festészet. Ars poeticája a bölcs latin közmondás: semper plus et melius (mindig többet és jobbat).”

(es)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.