„Pompás magyarok, templomból jövet...” – hétvégi ajánló

Luczi János: A természet temploma

Mi sem lehet hívogatóbb egy jóra, szépre nyitott szívnek, mint a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör 2014. január 14-én a Benedek Elek Könyvtárban nyílt kiállításának címe.

13 alkotó, név szerint Huba Mihály, Kereszturi Mária, Kerékgyártó Kálmán, Király Antal, Kocsis László, Koháry György, Luczi János, Makai Gyula, Makai Imre, Matti A. Korpela, Medveczky Nóra, Pallás Ferenc és Sulyák Imre festményen, versben, grafikán idézték meg a múlt év augusztusában Nagypetriben töltött közös alkotótáboruk benyomásait. A látogató szeme előtt megelevenednek a táj jellegzetes épületei, legyen az tiszteletet sugalló templom vagy a békésebb világot árasztó kisajtó a paddal. A megörökített finom mosoly, egy fiatal lány kíváncsi tekintete vagy a mosásban megfáradt asszony testtartása elénk varázsolja a hétköznapok ellesett pillanatait.

Mert ők valóban meglesték és megfestették, lerajzolták, szavakba öntötték azokat az érzéseket, rezdüléseket, amelyek átjárták lelküket e néhány nap alatt.

A kör története lassan 6 éve egy hasonló Nagybányán közösen eltöltött alkotó táborral kezdődött, s azóta  a tíz alapító taghoz több művész- és pályatárs is csatlakozott.

Első bemutatkozásukra 5 évvel ezelőtt, 2009 januárjában került sor, akkor és azóta is már több alkalommal Debrecenben a Benedek Elek Könyvtár galériájában.

Az első élmények, Nagybánya, a festőváros művészeket magával ragadó légköre olyan mély benyomást tett az alapítókra, hogy a kör névadójának a város szülöttét, Maticska Jenőt választották. Sokakban felmerülhet a kérdés, ki is volt ő?

A XX. századi nagybányai festőiskola egyik, ma már, sajnos, lassan feledésbe merülő tanítványa. Iványi Grünwald Béla figyelt fel tehetségére, majd Hollósy Simonnál tanult. Növendékeként 1900-ban már kiállításon szerepeltek művei. „Sokoldalú művész volt: festett tájképeket, portrékat, ritkábban csendéletet… Leggyakoribb témája Nagybánya és környéke volt, hiszen számára ez jelentette az otthont is.” (Mikola András festőművész) A sors kegyetlen volt hozzá, nem volt ideje kibontakoztatni tehetségét, hiszen a tüdőbaj 21 évesen ragadta magával.

Az alig öt évig alkotó tehetséges fiatalember szellemiségét, lendületét, alkotó kedvét érezhetjük és élhetjük át február elsejéig  a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör jubileumi kiállításán.

Kultúr Á.

További képek

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.