A PDSZ törvénymódosítást kezdeményez

Budapest, 2014. október 2., csütörtök (MTI) - A köznevelési törvény módosítását kezdeményezi a szakminiszternél a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Mendrey László, az érdekvédelmi tömörülés elnöke csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: álláspontjuk szerint a módosításnak érintenie kellene a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezetét, feladatát és működését, az intézményvezetők helyzetének s kinevezésüknek dilemmáit, a pedagógus életpálya szabályozását, a tankönyvellátás rendszerét. Áttekintenék a Nemzeti Pedagóguskar szerepét, tagságának kötelezőségét, a szakmunkásképzés helyzetét, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre valamint a speciális nevelésű igényű (sni) tanulókra vonatkozó szabályozást.

Közlése szerint szükségesnek tartják a változtatást szakmai, érdekvédelmi okok miatt is, ezek közé sorolta az oktatást-nevelést segítő alkalmazottak bérezését, a pedagógusok munkaidejének felosztását, a kötelező továbbképzések finanszírozását, a nyelvi előkészítő évfolyamok jövőjét, a mindennapos testnevelés feltételrendszerét.

Mendrey László szerint „a törvény megméretett, és könnyűnek találtatott”. Mint írta, ideje szakítani „a megszokott arroganciával”, és nem érdemes tovább folytatni az álegyeztetések hamis, önsorsrontó gyakorlatát sem.

A PDSZ a szakminiszternél a törvény felülvizsgálatát és módosítását kezdeményezi, s indítványukat eljuttatják a társszakszervezetekhez és a parlamenti pártokhoz is, együttműködésüket és támogatásukat kérve.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.