Pacino 80!

Legendás név, legendás arc

Minden idők egyik legkülönlegesebb színészlegendája épp április 25-én ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Oscar- és számos Golden Globe-díj tulajdonosa, kéz- és láblenyomatát megörökítették a hírességek sétányán. Az ünnepelt „Fedőneve: Donnie Brasco”, de civilben Al Pacinoként ismerjük.

Az olasz származású fenegyerek Bronxban született, a new york-i vagányok egyik elsőszámú városrészében. Alfredo James Pacino egyik áttörést jelentő szerepéhez, Michael Corleone megszemélyesítéséhez megfelelő hátteret biztosított szüleinek olaszországi eredete, amely egész pontosan Szicíliába vezethető vissza. Al tipikusan azon kevesek közé tartozik, akik köré alapvetően felépült egy karakterimázs. Esetében a gengszterfilmek fő maffiózójának vagy ádáz rosszfiújának figurájáról van szó, azonban mégis túl tudott lépni saját szerepkörén és felemelkedett az elegáns, kifinomult, gyengéd úriember személyiségébe. A 70-es évek gengszterkultusza magába szippantotta és a 30-as éveiben járó, tehetséges Pacino kulcsemberévé vált a Coppola-féle Keresztapa-trilógiának. A Corleone-család egyik ifjú utódja, Michael az első részben megörökli a dinasztiát és a „Don” megüresedett helyét. A második felvonásban már mind a szűk három órácskát nagyúrként tölti a képernyőn, a trilógia 1990-es zárása pedig a hanyatló maffiabirodalom környezetében teljes egészében Michael időskorára íródott. Mindeközben Brian De Palma Sebhelyesarcú című kultuszfilmjében Al Pacino 1983-ban magára ölti az őrült, tomboló Tony Montana alakját.

Az 1992-es esztendő kiemelkedően sikeresre alakul a rutinos színész számára. Az Egy asszony illata című dráma főszerepéért egy évvel később Oscar-díjat és Golden Globeot is nyer. Slade alezredes kívül durva, szélsőségesen őszinte, de belül gyengéd és érző személyiségének tökéletes vászonra idézése egyértelmű jel arra, hogy az alakításhoz hasonlóan maga a színész is színesíti palettáját és a vérszomjas karakterek mellé újabb stílusok is felsorakoznak. Keanu Reeves mellett ő kapja Az Ördög Ügyvédje főszerepét, melyben John Milton alakját kelti életre. E filmalkotás esetében a drámai fordulatokon és a gondolatiságon túl maga Al Pacino monológja is külön figyelmet kap. Milton a kifinomult, elegáns, de markáns természetével egyenesen megbabonázza és tudat alatt próbálja befolyásolni a nézőt.

Kisebb időbeli ugrást követően részsikereket ér el A velencei kalmárral vagy a 88 perc című lélektani thriller-drámával. Valóságos visszatérésére, a szó klasszikus értelmében 2019-ig kell várni, amikor Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodjában lép színre. Martin Scorsese Az Ír-ben aztán egyesíti a „veterán maffiózókat” és Robert De Niro, illetve Joe Pesci mellett újból fegyvert ad a Jimmy Hoffát alakító Al Pacino kezébe. A nyolcvan esztendős élő legenda a mai napig, ha feltűnik a képernyőn, nevéhez méltó tiszteletet és figyelmet kap időstől, fiataltól egyaránt.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.