Önkormányzat 2014 - A Jobbik minden jogi lépést megtesz, hogy ne változzon a választási rendszer a választásig

 Budapest, 2014. június 7., szombat (MTI) - A Jobbik minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a választási rendszer tervezett változtatásai ne léphessenek életbe az őszi önkormányzati választások előtt.

 

    Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Fidesz négy hónappal az önkormányzati választások előtt egy olyan törvénytervezetet akar elfogadtatni a polgármesterek és az önkormányzati képviselők megválasztásáról, amely az országgyűlési választásokhoz képest is "brutálisan torzítja a választók akaratát a Fidesz javára".  Hozzátette, a Jobbik szerint a javaslat alkotmányellenes. Szilágyi György szerint eddig is erős volt a polgármesteri lobbi, a tervezett változtatások után pedig hivatalosan is "a fővárosi polgármesterek lobbija" lesz jelen a közgyűlésben.

    A jobbikos politikus azt mondta, soha nem fordult elő, hogy egy választó egy szavazattal két mandátumot adjon oda. Most a polgármesterekre szavaznak, akik automatikusan fővárosi közgyűlési mandátumot is kapnak. Szilágyi György szerint ez azért is probléma, mert amikor összbudapesti érdekekről kell dönteni, akkor a polgármesterek kerületük érdekei alapján szavaznak majd.  Úgy véli, a "rossz" tervezetet tovább rontják az ahhoz benyújtott módosító javaslatok. Példaként említette Gulyás Gergely fideszes képviselő indítványát, amelyben megjelenik a "kettős többség elve". A Jobbik szerint ezzel már nemcsak a választók akaratát, hanem az egyenlő mandátum elvét is csorbítja a Fidesz, e szerint ugyanis a Fővárosi Közgyűlésben különböző súllyal lesznek jelen a képviselők. A legkisebb súlya a listáról bejutott 9 képviselőnek lesz, s a kevesebb lakosú települések polgármestereinek szava kevesebbet ér majd, mint a nagyobbaké.    "Elfogadhatatlan, hogy a választási törvények folyamatos átírásával egypártrendszerre törekedjenek Magyarországon, s már Budapesten is" - hangsúlyozta a képviselő. 

    Szilágyi György szerint a kormánytöbbségnek és a Fidesznek az elmúlt négy évben minden lehetősége megvolt arra, hogy Budapestet megváltoztassa, s elinduljon a fejlődés. Mégis azt tapasztalták, hogy Tarlós István főpolgármester egyfolytában a Fidesz által alapított Budapesti Önkormányzatok Szövetségével (BÖSZ) harcolt, s emiatt nem jutottak egyről a kettőre. Ez az oka annak, hogy Budapest közlekedése továbbra is egy káosz, a BKV belső adósságállománya még mindig 800 milliárd forint körüli, s hogy semmilyen lényeges kérdést nem tudtak megoldani - mondta.

    A pénteken bejelentett, egyes minisztériumok vidékre költöztetésével kapcsolatos kérdésre reagálva Szilágyi György közölte: a Jobbik a kormányzati struktúrával sem ért egyet. Ugyanakkor azt mondta: az a kormány dolga, hogyan oldják meg, hogy egymás között hatékonyan tudjanak dolgozni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.