„Ő volt a város császára” – Sonny, avagy James Caan emlékére

Sonny, avagy James Caan

Mostanában mintha valami átkos vihar söpörne végig a színész- és zenei világon. Öt nappal Marlon Brando 2004-es halálának emléknapja után 2022. július 6-án elhunyt James Caan, aki szintén A Keresztapa című legendás filmalkotás megkerülhetetlen szereplője volt.

Ahogy a harmadik részben az Andy Garcia által életrehívott Vinnie Mancini-Corleone mesél az „ős” Corleone-családról a Sofia Coppola által megelevenített Mary Corleonénak, elhangzik Santino Corleone, azaz Sonny neve. Igen fontos tagja a családnak, hiszen a Corleone-utodók közül ő a legidősebb fivér. És ő a „város császára”. A vagány, semmitől sem megriadó, ha kell, a saját testvéreivel konfrontálódó maffiaörökös, harcos. Ő volt a nagybetűs életrevaló, szerethető Maffiózó karakter. Akinek a Mario Puzo regénye alapján megszületett filmtrilógia első részében bemutatott brutális halála során még e szimpatikus, ám könyörtelen, hidegvérű szereplő iránt az is megilletődik és sajnálatot érez, aki alapvetően az erőszak minden formáját elítélné. Mindennek egyetlen kiemelkedő oka van: hogy a Sonny-karaktert egy olyan zseniális színész vitte a lehető leghitelesebben színre, mint James Caan. Aki hosszas utánajárást, kutatómunkát is végzett – Brandoékhoz hasonlóan – a maffialétről, mielőtt színre lépett volna Francis Ford Coppola Oscar-díjas filmjében. Majd feltűnt a második részben is, retrospektív jelleggel. Ami azt illeti, Caan olyan hibátlanul alakított, hogy az elsővonalas főszereplők mögött eggyel elhelyezkedő Sonnyt az elsőrangú hősök közé léptette elő, és neve örökre egybeforrt a filmhős nevével és arcával.

Ám korántsem kell azt gondolni, hogy James Caan a maga rutinos nagyszerűségével csupán a maffia bemutatására volt hivatott. Sőt, a szicíliai és amerikai-olasz életstílus prezentációja előtt még westernben is játszott. A Johny Wayne fémjelezte El Doradoban is fontos szerepet kapott James Caan, 1966-ban. Sean Conneryvel és Michael Caine-el szerepelt A híd túl messze van című ikonikus háborús akciódrámában, majd 1990-ben felejthetetlent alakított a pszichopata rajongót megelevenítő Kathy Batessel a Stephen King regény alapján filmmé varázsolt Tortúrában.

Mit mondhatnék? Magam, mint A Keresztapa-filmek és maga a történet elkötelezett rajongójaképp lesújtó hír volt olvasni: Sonny, akarom mondani, James Caan nincs többé. Méltatlanul keveset láthattuk ezt a színészzsenit annak ellenére, hogy még 2021-ben is meghívták egy szerepre. Egy esztendővel később pedig örökre megpihent, 82 év és számtalan tökéletes szerepalakítás után. Ég veled Sonny, jó utat James Caan!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.