Nyíregyházáról Párizsba – Máthé Dominik sikere

Nem elég a tehetség, szorgalom és kitartás is kell a sikerhez

Két évre szóló szerződést írt alá a 22 éves Máthé Dominik a Magyar Kézilabda válogatott jobb átlövője a Paris Saint-Germainnel. A fiatal tehetség jelenleg a norvég Elverum Håndball csapatában játszik. A francia csapat hivatalos honlapján bejelentett hír szerint 2022 nyarától játszik a párizsi klubnál. A nyíregyházi születési tehetséggel beszélgettünk.

- Nyíregyházán köztudott, hogy te egy sportos családból származol. Valószínű, hogy a genetika is segített abban, ahol most vagy. Milyen sportágak jelzik a családod történetét?

- Nagyapám és nagymamán röplabdázott, édesapám kosárlabdázott, a Nyíregyházán elsőként NB/I-be jutott csapat tagja volt, most is játszik a masterek között. Bátyám és nővérem vízilabdázott, Balázs volt válogatott is, idén hagyta abba az aktív sportolást.

- Mikor fogtál a kezedbe először kézilabdát?

- A nyíregyházi Bem Iskolában Ungváry Sándor edző irányításával, vele és Halász Levente edzővel diákolimpiai bajnokok is lettünk.

- Mit fogott meg a kézilabdában? Gondolom nem csak a wax.

- Mondhatnám azt is, hogy abban az iskolában a fiúk számára csak a kézilabda volt, de utólag örülök neki. Jó volt csapatban játszani, sok gólt lőni és megszerezni a bajnoki címeket.

- A Bemből indult a karriered, ami egy sporttagozatos általános iskola Nyíregyházán. Hogy kerültél Füredre? Miben voltál más a csapattársaidnál?

- Nyolcadikos általános iskolásként előbb Budapestre kerültem a PLER csapatához, ott Kovács Mihály világbajnoki ezüstérmes volt az edzőm, onnan hívott Balatonfüredre Kárpáti Krisztián, aki szinte végig edzőm volt.

- Hogy érintette a szüleidet, hogy ilyen fiatalon elhagytad a családi fészket?

- Nagyon nehezek voltak az első évek, de én döntöttem, én kértem a szüleimet, hogy keressenek számomra olyan lehetőséget, ahol még jobban tudok kézilabdázni, és ez utólag látszik, hogy sikerült.

- Az otthonodtól vagy 300 kilométerre, egyedül, tizenévesen. Önállónak kellett lenned. Mennyire ment ez gördülékenyen?

- Már Budapesten és Balatonfüreden is panzióban laktam, voltak szobatársaim, meg kellett tanulnom az életemet berendezni, minden apró-cseprő dolgot intézni, hiszen a szüleim távol voltak, közben az edzések mellett a tanulásra is kellett figyelnem.

- Nagyon fiatalon lettél a magyar válogatott tagja. Hogy jött a megkeresés és hogy fogadtak a válogatott tagjai?

- Csoknyai István, aki a felnőtt válogatott és a Balatonfüred edzője is volt, az egyik edzés után szólt, hogy a válogatott tagja leszek és készüljek a világbajnokságra. Rettentően meglepett, nagyon izgultam, de úgy érzem, hogy megháláltam a bizalmat, hiszen sokan emlékeznek arra a bizonyos svédek elleni meccsre, amikor a kispadról jöttem be és a hétméterest belőttem. Azon a meccsen 6 gólt szereztem.

- Jelenleg Norvégiában játszol, de a hírek már tele vannak, hogy aláírtad a szerződést a PSG-vel. Mekkora lépés ez az életedben?

- Óriási lépés, még most is hihetetlen számomra. Mindig is az volt az álmom, hogy Párizsban játsszak. Öt éve, amikor Balázs bátyám Párizsban vízilabdázott, meglepetésemre apával együtt elvitt egy PSG meccsre, ami számomra nagyszerű élmény volt. Ott álltam az egyik példaképem, Mikkel Hansen hatalmas posztere előtt, jövőre pedig az én fotóm lesz kint a csarnokban.

- Nem szűk neked Nyíregyháza, amikor hazajössz? Mit szoktál itthon csinálni?

- Nagyon jó itthon nyíregyházinak lenni, mindenki gratulál, megszólít, nemcsak engem, hanem a szüleimet is. Általában kevés idő jut Nyíregyházára, a nagyszüleimet látogatom meg, a barátokkal találkozom, apával kosarazok, meg teniszezek.

- És még egy-két banális kérdés: kedvenc ételed, italod? Mit ajánlasz a fiataloknak a sporttal, a mozgással kapcsolatban?

- Kedvenc ételem a lazac, italom az édes pezsgő, bár abból csak minimálisat ihatok. Nekem most teljesült az álmom, ami sok lemondással, küzdelemmel, kitartással járt. Ha valaki hasonló utat szeretne bejárni, csak ilyen áldozatok árán tudja megoldani.

Szentjóbi Szilvi

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.