A nagyok készülnek, az ifjú hölgyek menetelnek

Győztes meghajlás  Fotók: Magyar Kézilabda Szövetség

A női kézilabda-válogatott a július végén rajtoló tokiói olimpiára készül, Montenegró és Brazília ellen is pályára léptek már. A junior-alakulat pedig a korosztályos kontinensviadalt kezdte megnyert rangadóval.

Az Elek Gábor vezette nemzeti csapat a Balaton partján készül a nagy kalandra, a tokiói utazásra. A legfrissebb japán rendelkezések alapján, bár eddig az volt a szervezők álláspontja, hogy helyi szurkolók lehetnek a lelátón, mégis bejelentették, hogy teljesen üres csarnokban kell majd az összecsapásokat megrendezni. Vámos Petráék természetesen ennek ellenére gőzerővel készülnek, hogy a „csendes” olimpián a kényelmetlen körülmények ellenére is győzelmekkel tegyék büszkévé Magyarországot.

Július 6-án vívták első felkészülési csatájukat. A Siófokon rendezett mérkőzésen Montenegró válogatottja volt az ellenfél. A magyarok mindkét félidőt megnyerték és magabiztos 28-22-es győzelemmel kezdték a hangolódást. Három nappal később máris újabb megmérettetés várt Kovacsics Anikóékra, ezúttal Brazília ellen. Az első felvonásban kiemelt szerep jutott a védekezésnek, a dél-amerikaiak agilisak voltak, de a vendégek kapuja előtt imponáló magyar megoldásokból sem volt hiány. Az ellentámadás során azonban, miután Amorimék átszambáztak a magyar térfélre, bátran próbálkoztak 8-9 méterről is – rendre sikeresen. A szünetre Klujber Katrin büntetőjével aztán mégis megmaradt a magyar vezetés, és 20-18-as állással vonulhattak pihenőre a teltházas balatoni csarnokban kézilabdázó lányok.

A második játékrész maradéktalanul továbbra sem minden poszton meggyőző kézilabdát hozott, amolyan  felkészülési tempóval kéziztek a lányok – egyébként eredményesen. A félidő felénél sikerült növelni az előnyt. A fiatal balszélső, Márton Gréta először gyorsindítás végén, majd balszélről szerzett találataival vezettünk immár három góllal. Innentől már nem tudtak visszajönni a világjátékokon leendő csoportellenfeleink. Magyarország 34-31-re Brazíliát is legyőzte. A – remélhetőleg – hosszú és sikeres utazás előtt még július 12-én pályára lépnek a lányok, ugyancsak Brazília ellen.

A reflektorfény azonban most nem korlátozódik csupán a felnőtt válogatottra. A Kiss Szilárd vezette juniorcsapat Szlovéniában szerepel Európa-bajnokságon. Ráadásul igen magabiztos teljesítménnyel. Az első csoportmérkőzésen Romániával csaptak össze Vámos Míráék, a végén pedig 27-19-es, győztes kezdést ünnepelhettek. A következő ellenfél Csehország volt. A csoportban második helyen álló cseheket még nagyobb arányban, immár kétszámjegyű különbséggel, 33-20-ra verték a magyar lányok. A D-jelű négyest vezető Magyarországra Norvégia elleni rangadó vár még a csoportban.

A korosztályos kontinenstorna tehát zajlik, a felnőttek pedig július 16-án indulnak a japán fővárosba, majd az olimpia 25-én kezdődik és Franciaország lesz az első ellenfél a B-csoportban.

Barna Marci

A válogatott olimpiára utazó kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélső: LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: KISS Nikoletta (Siófok KC), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), KISFALUDY Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): HELEMBAI Fanny (Váci NKSE), SZIKORA Melinda (Siófok KC)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.