Nagygéc, a nem létező falu

Víz alatt a település

Nagygéc nem található a térképen. A 49-es főúton Csengert elhagyva, a csengersimai határátkelő előtt jobbra, egy szerény táblácska igazítja útba az arra járókat. A Szamos 1970-es áradása elöntötte a falut.

Előzménye, hogy a folyó román területen tizenegy helyen szakította át a gátat. A magyar határtól hét kilométerre emelt töltések nem bírták elviselni a rázúduló vízmennyiséget, és négy helyen átszakították. Az ott átömlő víz öntötte el az első magyar településeket: Nagygécet, Csengersimát, Komlódtótfalut. A víz nyomult tovább Fehérgyarmat, Tunyogmatolcs irányába. Mintegy huszonötezer embert telepítettek ki, ötezer ház pedig összedőlt.

A májusi árvízben Nagygéc elpusztult. Újjáépítését árvízvédelmi okokból nem engedélyezték. A visszaköltözést akadályozták. Halott faluvá lett. Húsz év után enyhítettek a szigoron. A település néhány házát felújították, üdülőként használják. A környékbeliek gazdálkodnak a volt falu földjein.

A Diszolgár munkatársa a napokban vetődött a környékre. A 49-es útról lekanyarodva, körülbelül két kilométeres autózással jutott el a valamikori faluközpontig. Addig is számtalan jelét látta a korábbi életnek. Az akác benőtte temetőben még áll néhány sír. A falusi buszmegálló téglaépítésű várója dacol az idővel. Itt-ott kerítésdarabok, betonalapok villannak elő és néhány ház, vityilló, amelyet felújítottak vagy építettek. Épen maradt az első világháborús emlékmű. A magtár oldala olyan magasan kapott új vakolatot, ameddig az árvíz emelkedett, ami bizony egy embernek a nyakáig érhetett akkortájt.

A falu főterén állt a református templom. Az Isten háza két részből áll, az egyik még az Árpád-korban készült, a másik Mátyás korából való. A reformátusok szerint az az igazi református templom, amelyik fakazettás mennyezetű. A nagygéci ilyen volt. Az árvíz után állaga folyamatosan romlott, annak ellenére, hogy műemléki védelem alatt állt. 2014-ben a „Megmaradás Temploma” projekt keretében a templomot felújították, valamint egy látogatóközpontot építettek. A központ érdekessége a Kárpát-medence üzenete. A medence háromezer települése üzent Nagygécnek. A településnek szánt idézeteket, szívből jövő jókívánságokat kétszáz emlékoszlopra vésték fel. A terv részeként kilátótornyot is építettek, melynek tetejéről tiszta időben jól láthatók a Nagybánya előtti hegyek és Kárpátalja magasra törő ormai is.

Felemás érzésekkel távoztam. A látogatóközpontnak nem sok köze van a szomorú természeti katasztrófához. Szívesebben láttam volna az árvízzel kapcsolatos megoldásokat. Jelölhették volna a templom oldalán a vízmagasságot. Mementóként a buja növényzettől megtisztíthattak volna néhány házmaradványt. Virtuális technikával falupanorámát nézhetne az odalátogató…, de ez csak az én véleményem.

Az országban rengeteg felfedezni való vár az érdeklődőkre. A temérdek közül Nagygéc mindenképpen figyelmet érdekel.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.