A múlt reménytelen romjai

Talán már nem is éri meg felújítani  Fotó: Somogyi Ferenc

Állagromlás és pusztulás a következménye annak a kastélytulajdonlási- és értékesítési módnak, ami a műemlékekkel való sáfárkodás sokadik rossz példája.

Abaújszántó az észak-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Gönci járásban található. A 2004-ben városi rangot visszanyerő település része Cekeháza, a városrészt 1943-ban csatolták Szántóhoz. Itt található a Patay-kastély.

A báji Patay-család a 18. századtól a környék földbirtokosa. Először udvarházat, majd 1820-ra kastélyt építettek. A klasszicista stílusban épült, szimmetrikus elrendezésű kastélyépület nagyobbrészt földszintes, középső tömbje egyemeletes. A középső tömb homlokzata előtt nagyméretű terasz ugrik ki, melynek két oldalára lépcső vezet. Az északnyugati homlokzat timpanonjában még látható a címerpajzs. Jobb szárnya alatt pince húzódik.

A II. világháborút követően a kastélyban kollégium működött. Ezt követően a helyi TSZ irodáinak adott otthon. A rendszerváltás után magánkézbe került, de új tulajdonosai engedték tovább pusztulni. A helyi önkormányzat 2003-ban visszavásárolta. Némi helyreállítást követően az önkormányzat terveiben az épület és környezetének többfunkciós hasznosítása szerepelt. A megújult kastélyban egy tájmúzeum, konferenciaterem, vendéglátó helyiségek kaphattak volna otthont, míg a körülvevő egykori majorsági épületekben vendégszállásokat alakítottak volna ki.

A kastély napjainkban kihasználatlanul, magányosan áll, állaga folyamatosan romlik. Az 1980-as évek elején lezajlott állagóvás során leverték a falakról a vakolatot, hogy ezzel a vizesedési problémákat megoldják.

A kastély parkja ősfákkal, hársfa sorral, kocsonyás tölgyekkel, vadgesztenyefákkal a hozzá vásárolható szomszédos telken van. Közmű szolgáltatás jelenleg nincs az épületben.

Látogatásomkor szomorú látvány fogadott. A tetők, födémek beszakadva, a pince boltozata is egy helyen beomlott. Az épületbe bemenni életveszélyes, bármi leszakadhat, leomolhat. Mindenütt törmelék. A mellék- és gazdasági épületek is romosak. Egyébként a kastély út melletti lezáratlan területen található. Figyelmeztető kordonnal körbekerített.

A műemlék kezelésével kapcsolatos egy felháborító történetet hallottam. Az önkormányzat eladta a kastély körüli övezetet, tulajdonképpen a parkot, méghozzá nyolcméteres sávval, miközben maga az omladozó épület maradt az önkormányzatnál. Ennek ellenére a kastélyt szándékoznak eladni. De így hogyan? Az eladott terület tulajdonosa elhanyagolta a környéket. Állítólag a gazos, bokros, romos épületekkel tarkított birtokot már 100 millió forintos jelzáloggal terhelték.

Elképesztő helyzet. Nagyon valószínű, hogy a Patay építményből már nem lesz kastély. Megvásárlása, a környező földterületekkel együtt, hihetetlen összegbe kerülne, miközben magát a kastélyt mindössze 15 millióért kínálják. A műemlék megmentésének esélyét tovább csökkenti a környezet, a szinte teljes egészében szegény romák lakta településrész. Az érdeklődők az etnikum jelenléte miatt lépnek vissza vásárlási szándékuktól.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.