MSZP-tisztújítás - Elrendelte a teljes tisztújítást a szocialista párt választmánya

Budapest, 2014. május 31., szombat (MTI) - Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát - jelentette be Botka László választmányi elnök szombaton. A pártot július közepéig Botka László vezetésével az országos választási bizottság (ovb) irányítja.

 

    A választmány elnöke a testület budapesti zárt ülése közben, az MSZP székháza előtt újságíróknak elmondta: annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy "az Orbán utáni világra" egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni.   Botka László közölte: a párt választmánya egyhangúlag hozta meg döntését a tisztújításról.

    Az átmeneti időszakra az MSZP-t - az alapszabálynak megfelelően - az ovb vezeti - közölte, megjegyezve, hogy a választási bizottságot mint választmányi elnök ő vezeti július 19-éig. Megjegyezte, hogy a választmány megerősítette a bizottság kilenc tagját is.  Ismertette, hogy a választmány elfogadta a kongresszus szervezésének szabályait is, így június 1-jétől 30-áig a helyi és a megyei szervezetek újulnak meg, és megválasztják az új kongresszusi küldötteket. Másfél hét múlva indulhat az országos tisztségre pályázók helyi kampánya, nekik az alapszabálynak megfelelően össze kell gyűjteniük a tagok tíz százalékának írásbeli ajánlását - mondta. Botka László hangsúlyozta, a tisztségre pályázóknak ismertetniük kell programjukat a tagsággal. Úgy fogalmazott, azt remélik a következő másfél hónaptól, hogy dinamizálni fogja nemcsak a szocialista pártot, hanem az egész baloldali közösséget, és most már nem arról beszélnek, mi az oka a vereségnek, hanem megkezdődik az MSZP újjáépítése.  Mint mondta, egy ellenzéki párt számára a választások utáni időszak mindig lehetőség és kötelezettség, hogy újraépítse magát. Az MSZP-ben az újjáépítés a szombati nappal elkezdődött - fogalmazott.

    Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, Mesterházy Attila lemondott pártelnök az ülésen megköszönte az elmúlt években kapott támogatást, és jelezte, hogy az MSZP sikeréért akar dolgozni, valamint sok sikert kívánt a következő pártvezetőségnek. Mesterházy Attila biztosította a pártot, hogy a mindenkori vezetők számíthatnak a munkájára - mondta, hozzátéve, hogy a választmány vastapssal köszönte meg a munkáját.

    Kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, a vita konstruktív és a jövőről szól. Többszöri kérdésre sem válaszolt ugyanakkor arra, vállalná-e az elnökjelöltséget, közölte, hogy további kérdésekre később válaszol majd.
    

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.