MSZP-nagygyűlés - Mesterházy: aki változást akar, szavazzon az összefogásra!

Budapest, 2014. január 25., szombat (MTI) - Mesterházy Attila szerint csak a baloldali összefogás képes leváltani az Orbán-kormányt, ezért annak, aki változást akar, az összefogást kell támogatnia az áprilisi választáson.

 

    Az MSZP elnöke, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a szocialisták nagygyűlésén a Papp László Budapest Sportarénában szombaton azt mondta, a magyaroknak választaniuk kell, hogy modern, európai köztársaságot szeretnének vagy "a Horthy-korszak restaurációját". Azt javasolta, mindenki mérlegelje, teljesültek-e a Fidesz 2010-es ígéretei, jobban él-e, mint négy évvel ezelőtt, és milyen jövőt szeretne. Aki változást akar, támogassa a kormányváltás elérésére egyedül képes összefogást - mondta.

    Mesterházy Attila szerint felelős gazdaságpolitikára, igazságos társadalompolitikára és erős demokráciára van szükség, és a baloldali összefogás kormányra jutva a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok érdekeit fogja képviselni. Mert Magyarország akkor teljesíthet jobban, ha beteljesül a rendszerváltás álma, és az itt élők jobban élnek - jelentette ki. Ígéreteik közül kiemelte, hogy kormányzásuk első évének végére megszüntetik a gyermekéhezést. "Az emberek nem bírnak ki még négy ilyen évet" - mondta, hozzátéve: ha az Orbán-kormány hatalomban marad, "marad a tandíj", folytatódik az elvándorlás, tovább nő a szegény emberek száma, nem szűnnek a nyugdíjasok megélhetési nehézségei.

    Mesterházy Attila hangsúlyozta, nem ígérnek Kánaánt, mert egyik napról a másikra nem lehet jólétet teremteni, de lehetséges a korszakváltás és a jó kormányzás, aminek eredményeként mindenki élete könnyebb, kiszámíthatóbb és békésebb lesz. Szólt arról is, hogy az országnak békére van szüksége, de nem maradhat el a "jogállami igazságtétel" például a trafik- és a földügyek miatt.

   Az MSZP elnöke "Bolseviktornak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és egy még ellenzékből, 2008-ban tett nyilatkozatára utalva úgy fogalmazott: a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodással puccsot hajt végre a magyar nép ellen. A politikus a Fidesz-kormány állatorvosi lovaként jellemezte az "Orbán-Putyin-paktumot", szerinte ugyanis "ami Pakssal történt, az igaz az egész országra nagyban": demokratikus jogállamban elképzelhetetlen módon egy ember dönt mindenki háta mögött.Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülésük esetén felülvizsgálják az oroszokkal kötött egyezséget, az erőmű bővítéséről pedig szakmai és társadalmi vita után a nép megkérdezésével döntenek.

    Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy a Fidesz eltűri, sőt sokszor bátorítja a szélsőséges nézeteket. Történelemhamisításként értékelte a német megszállás tervezett emlékművét, és felháborítónak nevezte, hogy a kormány nem határolódott el Szakály Sándor történésztől, a Veritas Intézet vezetőjétől, aki idegenrendészeti eljárásnak minősítette zsidók deportálását.   Azt is mondta, hogy a Fidesz "propagandagépezetté silányította a közmédiát", és irányítása alá vonta a kultúrát.

    Véleménye szerint a gazdaság romokban hever, míg a Fidesz társadalompolitikáját perverznek és gyilkosnak minősítette. Szerinte ennek szimbóluma a stadionépítés, miközben a társadalmi különbségek - szemben a Gyurcsány-kormány időszakával - nőnek. "Orbánnak mennie kell (...), és menni is fog, mert kormánya úgy működik, mint egy bűnszervezet: ami megtetszik neki, odarohannak és elveszik" - jelentette ki.

    Mesterházy Attilát az ország következő miniszterelnökeként hívták színpadra, miután a szocialista párt kongresszusa délelőtt az összefogás kormányfőjelöltjévé választotta. Beszéde előtt egy 15 perces kisfilmet vetítettek le, amelyben rajta kívül szülei és felesége beszélt a pártelnök gyermekkoráról, családjáról, céljairól.

    Botka László, az MSZP választmányi elnöke azt mondta: a Fidesz lebontotta a demokráciát, tömegeket taszított nyomorba, Magyarországot pedig leszakadó országgá változtatta, amelyet több százezren hagytak el. Az ellenzéki összefogásra utalva úgy fogalmazott, a sokféle szálból font kötél mindig erősebb, mint az egyforma szemekből álló lánc, "amely csak rabláncnak jó".

   Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, az Orbán-kormány fél az elszámoltatástól. "Van mitől tartaniuk" - hangoztatta, majd hozzátette: az összefogásnak köszönhetően újra nyílt a verseny, van remény az "Orbán-rendszer" legyőzésére.

    Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes kijelentette, az MSZP "kiszabadítja az országot a kollégiumi szobatársak fogságából", azokéból, akik "elveszik az emberek pénzét és szétosztják egymás között".

    Horváth Csabát, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetőjét Budapest új főpolgármestereként mutatták be a rendezvényen. Szerinte a Fidesz Budapesten már elveszítette a választást, mert nem szereti és ezért rosszul vezeti a fővárost. Az MSZP ezzel szemben szabad, szolidáris, tiszta és versenyképes várossá tenné Budapestet - mondta.

    A szervezők közlése szerint a rendezvényen 13 ezer párttag és szimpatizáns vett részt, akiknek felfújható tapslufikat osztottak, a beszédek közben többségük azokkal fejezte ki tetszését.

    A nagygyűlésen beszédet mondott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, és jelen voltak az MSZP-vel szövetséget kötött pártok vezetői is: Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, akik Mesterházy Attila mögött a közös lista első öt helyén szerepelnek.   Mesterházy Attila beszéde végén mindegyikükkel kezet fogott, és azt mondta: voltak vitáik, de erős szövetséget kötöttek, és nem hagyják, hogy a Fidesz éket verjen közéjük.

     

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.