MNB: 15 bázisponttal csökkent az alapkamat

 Budapest, 2014. január 21., kedd (MTI) - Tizenöt bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,85 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

 

    Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtti prognózisaikban arra számítottak, hogy az eddigi 0,20 százalékpontos lépések után alacsonyabb, 0,10-0,15 százalékpontos kamatcsökkentésekkel folytatja monetáris enyhítési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Reuters által megkérdezett 20 elemző közül 16 azt várta, hogy a kamat 10 bázisponttal 2,9 százalékra csökken, négy szakértő 20 bázispontos kamatcsökkentésre számított.

    A monetáris tanács 2012 augusztusában kezdte meg az enyhítési ciklust, 7,0 százalékról tavaly augusztusig minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd további öt 20 bázispontos lépéssel érte el az eddigi 3,00 százalékos szintet. Legutóbbi, december 17-i kamatdöntő üléséről kiadott közleményében a testület jelezte: az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.