Mit üzent e jeles művész az utókornak? – Zenthe 100

Legendás mosoly

Az idei esztendő bővelkedik a jeles jubileumokban, centenáriumokban. Kulturális évfordulóink közül meghatározó egy híres, igazán sokszínű színész születésének századik éve. Ő Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari díjas művész. Arra is hamarosan választ kaphatunk, miért most vált aktuálissá, hogy írjak az áprilisban esedékes fordulóról.

Apai nagyapám, Barna Tibor Salgótarjánban élt családjával. A napokban kezembe került szerzői karrierje egyik jeles darabjának, a Csatorna a borzason c. műnek színi bemutatójára készült plakátja. A szereplők listáján az egykori „sztárok” között különösen feltűnt egy név: Zenthe Ferenc. A környék szülötte és élete végéig ott élt benne, honnan is indult, sosem felejtette el Nógrád megyét, Salgótarjánt. 1920 áprilisában látta meg a napvilágot a később mindenki „Taki bácsijvá” avanzsálódott előadó. Fiatalon színpadra lépett, 1949-ben pedig a debreceni Csokonai Színház tagja lett. Hamarosan a televízióban is feltűnt. Ki ne emlékezne a 2x2 néha 5 vagy a Mese a 12 találatról címen ismertté vált klasszikusokra?

Felfelé ívelő pályára lépett a kifejezetten tehetséges és jó humorú, megnyerő modorú úriember karrierje. Nagyapám, aki ekkoriban a Nógrád Hírlap vezető munkatársa, nagyobb interjút is készített vele, mellyel még közelebb hozta egymáshoz színészt és közönségét. Egyértelművé vált, hogy Zenthe Feri igazán büszke Salgótarjánra, a szülőföldjére és mindig örömmel fog visszatérni még a sűrű színpadi élet közepette is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy A Tenkes kapitánya cím hallatán mindenkiben felcsendül a Rákóczi-szabadságharcot megörökítő kalandjáték nyitódala az első képekkel együtt, amelyeken Zenthe paripáján vágtat.

Szerintem ugyancsak nagy számban vannak Zenthe és a magyar színház- és filmvilág azon kedvelői is, akik előtt egy bordó, pöfögő Lada jelenik meg, ha Takács István jut az eszükbe. Vagy úgy is nevezhetném, Taki bácsi, az „ország taxisa”. Ugyanis a Szomszédok című teleregényben őt testesítette meg 331 epizódon, 12 évadon keresztül. Két ikonikus, szimbólummá vált szerepe mellett bármely filmje, színdarabja lázba hozza a tisztelt publikumot, hiszen kifejezetten különleges karizmával mozgott a kamera előtt. Utolsó nagyobb szerepében magát a Tenkes kapitányát vitte újból vászonra, de ekkor már egy másik film, a nagysikerű Magyar vándor egyik karaktereként.

Nyilvánvaló, hogy a Nemzeti Színházban és környékén is hűen őrzik a néhai jeles művészek emlékét, így ez Zenthével sincs másképp. Az épület mögötti hídpilléren, egy graffitin, oldalán Sinkovits Imrével és Raksányi Gellérttel kapott helyet. Salgótarján főterén pedig a művelődési ház teátrumának homlokzata büszkén hirdeti a hely híres szülöttét és őrzi nevét: Zenthe Ferenc.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.