Mit (t)akar a DISZ egyesület?

A DISZ keresztrejtvényfejtő csapata

A DISZ a rendszerváltás hajnalán, 1989. március 21-én alakult a DOTE elméleti tömb egyik termében. Az alapítók elsősorban huszonéves debreceniek voltak, akik a pártoktól független, ifjúsági szervezet alapításában gondolkodtak, ezért neveztük Debreceni Demokratikus Ifjúsági Szövetségnek, amit egyszerűen kimondható DISZ-nek rövidítettünk.

A szövetség első elnöke Sarkadi Sándor volt, a főtitkár pedig dr. Dobrossy István. Az idők során döbbentünk rá, hogy a tagok már nem annyira fiatalok, de a név ismerté vált a sport, a kultúra és a közélet területén, ezért a DISZ-t meghagytuk vezérnévnek, és ez így maradt a mai napig is. A DISZ-t, akárcsak a Fideszt, nem az eredeti tartalommal (Fiatal Demokraták Szövetsége) emlegetjük, mivel a tagság zöme ott sem fiatal már. A DISZ-t azért is tarjuk jó névnek, mert utal a városunkra és a demokráciára is.

A DISZ tagok évente legalább 1200 forint tagdíjat fizetnek, de egyes alapközösségek ennél jóval nagyobb hozzájárulással segítik a szervezet működését. A DISZ-nek bárki tagja lehet vallási és ideológiai megkötöttség nélkül, aki elfogadja a szervezet alapszabályát.

Az évek hosszú során sok alapközösség alakult vagy szűnt meg.

Jelenleg a Murphy baráti társaság, közéleti, természetjáró, keresztrejtvényfejtő és tájfutó alapközösség működik.

A keresztrejtvényfejtő alapközösség 1992-ben alakult, s azóta csaknem ötven országos bajnokságot nyertek egyéniben és csapatban.

A DISZ kereteiben belül működő Szellemi Olimpiai Műhely négyfős csapata a „Sydney 2000” címmel meghirdetett vetélkedő során az országos döntőbe jutott.

A DISZ 2006-ban 17 nemzet, közel 1000 versenyző részvételével HUNGÁRIA-KUPA néven nagysikerű nemzetközi tájfutó-bajnokságot rendezett.

Az úszást kedvelő tagjaink rendszeresen részt vesznek a Hajós Alfréd úszóemlékversenyen.

A Simonyi napok rendezvénysorozat részeként a DISZ a keresztrejtvényfejtő verseny rendezője, támogatója.

A szervezet évente kétszer (tavasszal és ősszel) jó hangulatú, vidám zenés-táncos vacsoraestet rendez tagjainak és baráti körének.

A választmány 2010-ben úgy döntött, hogy sokévi nem politizálás után indul az önkormányzati választáson.  Akkor a kompenzációs listán két képviselőnk kapott megbízást.

A DISZ 2014-ben újra indul a helyi választásokon, az alapító tagok közül dr. Dobrossy István polgármesterjelöltként, Bökönyi László és Szabó Sándor pedig, mint a 4-es és 6-os választókörzet önkormányzati képviselőjelöltjeként indul.

Ismerjék meg további jelöltjeinket ITT!

Bökönyi László

A DISZ egyik alapítója

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.