Miért félnek, vagy vadak a gyerekek?

Jó éjszakát gyerekek!

Egyik tanítványom másodikos. Fáradékony teremtés. Képes hétkezdő nap második óráján asztalra borulva aludni, jobb esetben is az ujját szopva céltalanul rendetlenkedni. A pedagógus ért a testbeszédből.

Amikor a hüvelykujját a szájába dugja, a kislány használhatatlan. Nem koncentrál, figyelme kalandozik, közben laposakat pislog. Az iskolai megterhelés nem olyan erős, hogy hamar elfáradjon. Valami másnak kell lenni mögötte. Eddig is nyilvánvalóan otthoni problémák állhattak a háttérben. De, hogy mi? Édesanyja is értetlenül áll a helyzet előtt, aztán egy foglalkozásbeli beszélgetés „fellebbentette a fátylat”, kiderült a titok. Ez a tévé.

Történt pedig, hogy a gyerekek rajzos mesefeldolgozást végeztek. Rajz, színezés közben gyakran megnyílnak és kérdezés nélkül is beszélnek. Többnyire rajzaikat kommentálják, de gyakran másfelé is kanyarodik a szó. Ez alkalommal tévéélmények kerültek terítékre. Az állandóan álmos lányból dőlt a szó, le sem lehetett állítani:

- A TV2 híradóban láttam, hogy összeütközött egy busz és egy kamion. Csúnyán összetörtek… Pesten egy embert megtámadott egy méhraj. Mézet akart kivenni a kaptárból… A fiúk felgyújtottak egy sünt. Állatkórházba kellett vinni… Szoktam nézni az „Éjjel-nappal Budapest”-et. Olyan csúnyán beszélnek benne… Este vámpíres filmet néztem. Nem kell félni a vámpíres filmektől, csak akkor ijedtem meg, amikor felnyílt a koporsó fedele… A múltkor Micimackót is néztem, de az dedósoknak való. Unatkoztam. Én már nagy vagyok… Van laptopunk. A boxolós játékot szeretem… A tesóm leverte a konvertert, azóta csak magyar tévét tudunk nézni. Anya jól elverte érte… Anyukám egész nap tévézik. Amikor hazamegyek, én is tévézek. Alvásig nézem. Anya korán lefektet, de amikor ő elalszik, én felkelek és nézem tovább. Tegnap hajnali fél ötkor aludtam el… Néztem a „Gyilkos elmék”-et. A nénit megszurkálták. Tiszta lyukas volt a hasa… A „Transzformer 4”-ben, „A kihalás kora”-ban négy dinót vittek a Földre. Robotokra vadásztak. Sokat lepuskáztak belőle…. Egyik este szexfilm volt a tévében. Pucérkodtak. Anya nem vette észre. Este pálinkát ivott. Horkolt egész éjszaka… Szeretem a gyilkosságos filmeket. Azok izgalmasak. Nem alszom el rajtuk… Fogták a pisztolyt, aztán fejbe lőtték. Láttam, ahogy szétrobbant a feje, az csúnya volt, de végignéztem.

Mintha egy gát szakadt volna át, úgy ömlöttek belőle az információk. Mintha otthon nem engednék beszélni, élményeit, érzéseit nem mondhatja el senkinek. Nem hallgatják meg, nem figyelnek rá. A szülők helyett a tévé a társ. E médium pedig félrenevel. Nem pótolja a szülői szeretet, a tudást. Nagy valószínűséggel a ventilláció (kibeszélés) működött nála. Volt, aki meghallgassa, s ez jól esett neki.

A kibeszélés választ adott a fáradtság okára. A hideg, elhanyagoló, ellenőrizetlen attitűdű otthoni nevelés (ha egyáltalán lehet annak nevezni a nevelést) egyenes következménye a lélek sivárosodása. A kislány a tévétől várja a lélekpótlót, ám a műsorok közötti szelektálásra éretlensége okán olyan produkciókat is megnéz, amelyek nem neki valók. Azt nézi, ami van. Az pedig csak ártalmas lehet.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.