Ments meg egy kutyát!

Harmincon túl már eljutottam oda, hogy csak olyan filmet, könyvet, zenét akarok „elfogyasztani” ami felhőtlenül szórakoztat, nevettet, esetleg jóra tanít. Most ötvenes fejjel egy valamit még hozzátennék ehhez a szűk listácskához.  Még pedig azt, hogy a szóban forgó műalkotás esetenként jó tettre sarkaljon. Nem társadalmi méretű összefogásra gondolok ilyenkor. Sőt, nem is a világ megmentésére. Pici dolgokra koncentrálok. Mondjuk, mentsünk meg egy kutyát!

 

 

A Mundruczó Kornél féle Fehér Isten című filmben többezer éves szövetség bomlik fel. Az ember leghűségesebb barátja a kutya, hű társa a gazdája ellen fordul.Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni. Minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtatiszta. Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kedvencéért, Hágenért. A kislány tiltakozása ellenére, utcára dobja a kutyát. Míg Lili egyre kétségbeesettebben keresi az állatot, Hágen, a kutya egyre borzasztóbb helyekre sodródik. Egy kóbor falka tagja lesz, harci kutyává képezik ki, viadalokon fogadnak rá, majd a sintérek fogják be. Amikor az egyre dühösebb négylábúnak sikerül kiszabadulnia a rács mögül, társai követik, és elözönlik Budapest utcáit. Aki valaha ártott nekik, az meglakol. Ám Lili, a régi gazdi nem adja fel. Ő szembe akar nézni egykori barátjával, még akkor is, ha az addigra félelmetes, pusztító fenevad lett.

Az Apolló moziban tartott díszbemutatón ott voltak a film készítői is. A másfél órás alkotásban kétszáznyolcvan kutya szerepelt, melynek nagy része menhelyről származott. A fehér isten forgatás után a stáb nem vitte vissza egyetlenegy kutyát se a telepre. A négylábú sztárok mindegyikének gazdát találtak. Nemes gesztus.

Szerkesztőm a vetítés után arra sarkalt, hogy nézzek szét egy debreceni kutyamenhelyen.

A Szikgát mögötti telephely hetven százalékosan kész. Ami elkészült, szép és rendezett.

A menhely egyszázalékos felajánlásokból, és pályázati pénzekből, egyéni adományokból gazdálkodik. A százhúsz lakó napi egyszeri minőségi étkezésben részesül. Hétvégeken jönnek az örökbefogadók. Nagycsaládosok, magányos emberek, nyugdíjasok. Mindenki társat keres.

Húsz-harminc önkéntes rendszeresen segít a kutyák sétáltatásában, etetésében, a kennelek takarításában. Aki kutyát szeretne, azzal előtte kitöltetnek egy tesztet. A kérdések javarésze a kutyatartással kapcsolatos. Milyen körülmények közzé kerülne a kutyus? (Láncon tartás kizáró tényező) Tisztában van-e a jövendőbeli gazda a kutyatartás költségeivel? Amennyiben az örökbefogadó átment a teszten, befizet egy jelképes támogatási díjat (ez kb. hétezer forint, amit egy új jövevény befogadására fordítanak) és máris chipelve, oltva, féreg hajtva átveheti kedvencét.

Most jön a lényeg! Én egy Borsika nevű kutyáért kampányolok a magam módján.

A szeretetre méltó kutya nem sztár. Nem szerepelt filmben, és pechére teljesen fekete. Manapság a trikolor színű, fajtatiszta jellegű kutyákat keresik a menhelyen.  Borsika hat éve él itt a purgatóriumban, rácsok mögött.  Nem ütötte el a kamion, nem fogták meg hurokkal. A nehezén már túl van. Most már csak egy befogadó család szeretetére vár. Idestova hat éve.

Aki, kíváncsi Borsikára, keresse Szabó Margit önkéntest a 06 20 402-4301 telefonszámon.

http://www.debrecenikutyahaz.hu/

A támogatásokat a következő számlaszámra várják:

 Kutyaház Egyesület:
14100361-10761949-01000004
ADÓSZÁM: 18998272-1-09

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.