Megkésett fanyalgás

Tisztelt Olvasók! Örömmel töltött el a tény, miszerint február 23-án 16.39-kor, a Nóta TV műsorában felbukkant Tabáni István. Még hogy felbukkant? Énekelt is. Azt hittem, rég eltűnt a süllyesztőben, megint teremőr valamelyik fővárosi múzeumban. Nem, a magyar neurotikus könnyűzene megteremtője újra a felszínre evickélt.

Az utóbbi évtized tehetségkutatói ontották a sztárjelölteket, akik többsége az is maradt. Talán két kezünk elég azok megszámolására, akik valamire való karriert futottak be. Sokan fuldokolnak, mindent megtesznek, csakhogy felszínen maradhassanak. A megasztáros Tolvai Reni sem dalaival bűvöli el a hallgatóságot, hanem fogyókúráival, mély dekoltázsaival, eszement sminkjeivel. Vagy ki emlékszik már Fekete Dávidra? Palcsó Tomi is inkább nemzeti dohányboltokat üzemeltet.

Valószínűleg elfogytak a honi tehetségek, mert az utóbbi néhány könnyűzenei verseny színvonala lassan ülepszik a medencefenék felé. A RTL Klub meghirdette a Csillag születik castingját, majd a produkciók gyengesége miatt lefújták az egészet.

Különben a tehetségkutatók rég nem a tehetségekről szólnak. Az egész a nézők átverése. Profit kell a kereskedelmi kanálisoknak, nem is kevés! A pénzért való lihegést becsomagolják kultúrmaszlaggal, és az egészet tehetséggondozásként adják el. Nem az előadók a fontosak, hanem az a reklámmennyiség, amit az ő verejtékük, munkájuk farvizén lenyomnak a nézők torkán.

Valljuk be, ezek a könnyűzenei összeröffenések ítészei sem állnak helyzetük magaslatán. Nem kritika, ha valamelyik zsüriceleb azt hiányolta, hogy nem jött ki belőled az állat, de az sem emelkedettebb, ha a másik úgy sommáz: jól toltad. A Dal produkció megmondó embere, a MTVA vezérigazgató-helyettese bülbül rózsás, szóvirágos, magyarkodó semmit mondásai sem könnyítik a honi pop űzőinek útkeresését. Apukám világa Jenője trendit trendre halmozott, ám az elhangzottak beskatulyázásán túlmenően nem sokat tett az elhangzott versenyművek értékeinek felderítéséért.

Február 22-én tartották az Eurovíziós dalfesztivál magyar válogatójának döntőjét. A végeredmény ismert. Harminc dalt láthatott a színpad, illetve a képernyők előtt ücsörgők. Hallottak sok hamisat, jellegtelent, vagy elhíresült elődök utánzatgyanúsait. A válogató „színvonalát” jelzi, hogy a hazai könnyűzene jelesebb képviselői nagyívben kerülték a megmérettetési lehetőséget. Vagy nem akartak blamát egy korai kieséssel, vagy nem érdekelte őket. Néhány kivételtől eltekintve, soha nem hallott előadók próbálkoztak. Nekik kiugrási lehetőség, mint tavaly ByAlexnek… Apropó Alex! Elég volt lenyelni a békát, amiért nem engedték a zsűribe. Kreáltak neki egy mondvacsinált státuszt, amiben jól láthatóan szenvedett. A döntő végén dalra fakadt, a Kedvesem szimfonikusított változatával rukkolt elő. Jól fésült változatban ragadott mikrofont. A vonósított átdolgozás eléggé erőltetettnek tűnt. Az MR Szimfonikusoknak is akadnak jobb átdolgozásai. Ellenben ByAlex énektanárnál járhatott, mert tűrhető hangokat képzett hangszálain.

A győztes Kállay Saunders András profivá edzette magát. Dalán nincs semmi kivetni való, csak nem európai dalversenyre való. Amerikából jött ember, ottani stílusban énekel, dala az óceánon túl lenne sikeres. Az európai ízlés más. Az utóbbi években különlegességek vagy vidám dalok győzedelmeskedtek. Ebbe a sorba jobban beleillett volna a Fool Moon acapellája, mely különben igazi zenei bravúr, plusz a testbeszéd, és a finom, intelligens előadás. Pál Dénes dala sem szokványos, plusz a nagyothallók jelelésbetétje, és megint csak a finom, visszafogott, intelligens interpretáció. Valószínűleg a zsűri nem akart még egyszer abba a hibába esni, mint amit tavaly ByAlexszel kapcsolatban elkövettek: a kósza ítészi szavazatokkal döntőbe csusszanó szakállast, szemüvegest a közönség győztesnek választotta. Pál Dénesre is ez a „veszély” várt volna.

Száz szónak egy a vége: volt jobb. Sztárocskák próbálkozásai, kevesek profizmusa nem eredményezett színvonalas versenyt. A nézők abból választottak, amiből lehetett (így lesz majd április 6-án is). Azért kívánjunk Kállay-Saundersnek minden jót! A fanyalgás azonban megmarad.

                                                                           Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.