Meghalt Paco de Lucía - Snétberger Ferenc csodálta

Budapest/Berlin, 2014. február 26., szerda (MTI) - Csodálatos zenész volt, nagyon fiatalon ment el, a világban rengeteg gitárosra volt hatással játéka és előadásmódja, rám is - mondta Snétberger Ferenc gitárművész az MTI-nek arra a hírre reagálva, hogy elhunyt Paco de Lucía, a flamenco mestere.

A Grammy-díjas spanyol flamencogitáros 67 évesen a mexikói Cancúnban halt meg.

„Továbbfejlesztette a flamenco zenét, eszméletlenül jó technikája volt, emellett óriási szíve, leginkább ez kapott el engem is mindig. Az első hangról fel lehetett ismerni a játékát, ami nagyon kevés gitárosra igaz, ő volt a boss, a király, aki még sokáig játszhatott volna” - fejtette ki a Berlinben élő világhírű magyar gitárművész és zeneszerző telefonon az MTI-nek.
Snétberger Ferenc kiemelte: a flamenco gitározásnak nagyon érdekes a technikája, az alapokat gyerekkorban kell elsajátítani. „Ez olyan, mint a romáknál a romazene, bele kell születni, megtanulni nehéz. Én elég későn kezdtem próbálgatni, az tetszik benne elsősorban, ahogy a hangszer megszólal” - tette hozzá.

A roma származású magyar gitáros felidézte, hogy többször is hallotta élőben játszani Paco de Lucíát, egyszer egy rövid beszélgetésre is lehetősége adódott vele egy sok-sok évvel ezelőtti koncertjén a Budapest Sportcsarnokban.

„Kíváncsi voltam, milyen a hangszere és néhány percre oda is adta a kezembe gitárját. Nagyon kedves volt és szimpatikus. Talán össze lehetett volna hozni egy közös munkát vele, nagy öröm lett volna számomra, sajnos ez már sohasem valósul meg. A kedvencem a Concierto de Aranjuez lemez tőle” - mondta végül Snétberger Ferenc.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.